Linkovi

Da li je evropska verzija islama tolerantnija od drugih?


Dok su muslimani na Bliskom istoku i u Aziji žestoko protestovali zbog danskih karikatura o proroku Muhamedu, islamska zajednica u Evropi reagovala je znatno uzdržanije.

U nekim slučajevima, gnev evropskih muslimana zbog objavljivanja karikatura o proroku Muhamedu izražavan je putem mirnih demonstracija. Drugi su iskoristili zakonska prava da tuže evropske listove za uvredu ili da traže sudsku zabranu daljeg objavljivanja karikatura. Mnogi evropski muslimani jednostavno nisu reagovali, što, po mišljenju Luisa Martineza, specijaliste za arapska pitanja u pariskom Medjunarodnom centru za istraživanja i proučavanja, takodje predstavlja odredjeni znak:

Martinez kaže da takve reakcije pokazuju da muslimani u Evropi ne smatraju te karikature posebno uvredljivim. Po njegovom mišljenju, gnev koji je ustalasao muslimanski svet zahvatio je samo odredjene krugove muslimanske zajednice u Evropi, što bi mogao da bude dobar znak za pomirenje islama sa pretežno sekularnim evropskim društvima. Ali različite reakcije evropskih muslimana pokazuju da pomirenje vere sa uvredljivim primerima slobode govora nije uvek lako. Imam u Islamskom kulturnom centru u Kopenhagenu, Kalil Džafar Mušib, rodjen je u Iraku ali je veći deo života proveo u Danskoj. On kaže da nikada nije osetio diskriminaciju prema muslimanima u Danskoj, ali da ga je pogodilo i objavljivanje karikatura i reakcije u inostranstvu protiv zemlje u kojoj živi:

”Kada vidim karikaturu o našem proroku srce mi se cepa. Ali isto tako se osećam kada vidim kako u inostranstvu pale dansku zastavu. To nije ponašanje svojstveno muslimanima. To stvarno nije naša karakterna crta.“

Mušib kaže da je vreme da se razlike ostave po strani, naročito izmedju muslimana i nemuslimana u Evropi. Svi mi živimo u istoj zemlji i pod istim nebom, kaže on. Iako neki smatraju da evropski muslimani pokušavaju da premoste jaz izmedju Istoka i Zapada, analitičar Ričard Vitman, iz londonskog Kraljevskog instituta za medjunarodne odnose, kaže da je to samo deo slike:

”Drugo gledište ukazuje na postojanje velikog domaćeg problema. Podmetanja bombi u londonski metro ukazala su na postojanje razočarane muslimanske omladine koja smatra da ne dobija ništa od društva i da zbog toga može da se okrene protiv njega.“

Uklapanje muslimanskih zajednica u evropska društva razlikuje se od zemlje do zemlje. Na primer, Francuska bi želela da se njeni muslimani asimiliraju, dok Britanija ohrabruje kulturnu raznolikost. Pomoćnik generalnog sekretara Britanskog muslimanskog saveta, Daud Abdula, hvali britanski model, ali upozorava da Evropa uopšte mora da pokaže veće razumevanje za svoje muslimane:

”U Evropi sada živi više od 15 miliona muslimana, od kojih su mnogi rodjeni u njoj. Ali u nekim slučajevima oni ne uživaju ista prava kao drugi gradjani. To mora da se promeni jer se ti muslimani nikada neće vratiti u neku muslimansku državu.“

Abdula dodaje da davanje jednakih prava muslimanskim gradjanima u Evropi obuhvata i pokazivanje poštovanja prema njihovoj veri.

XS
SM
MD
LG