Linkovi

Lajčak očekuje dalju konstruktivnost


Predstavnici EU predstavnicima vlasti i opozicije dostavili su predlog posebnog zakona o referendumu o statusu Crne Gore u kojem su sadržani usaglašeni stavovi o referendumskim pitanjima. Dokument precizira pitanja koja su vlast i opozicija uspele da usaglase u prvoj fazi pregovora koja je obuhvatila set takozvanih lakših pitanja.

U dokumentu se, između ostalog, navodi da ako na plebiscitu ne bude izglasana crnogorska nezavisnost, on može biti ponovljen tek poslije tri godine. Taj dokument prihvatio je suverenistički blok, dok tri opozicioine stranke o njemu treba da se tek izjasne.

Evropski izaslanik za crnogorski referendum Miroslav Lajčak izjavio je danas da evropski leks specijalis o referendumu predstavlja dobru osnovu za nastavak pregovora i poručio da očekuje dalju konstruktivnost partija u referendumskom procesu. On je najavio da danas putuje u Brisel na konsultacije, a vratiće se u Podgoricu u ponedeljak sa "nekim preporukama partijama kako usmeriti proces napred", nadajući se da će posao biti zaokružen ubrzo. Lajčak je istakao da ovaj tekst koji je usaglašen nije nametnut, tvrdeći da je rezultat napornog rada obe strane.

Funkcioner Socijaldemokratske partije Borislav Banović ocenio je da su predlozi sadržani u evropskom leks specijalisu o crnogorskom referendumu zadovoljavajući i da je ravnopravnost i jednakost učesnika u referendumskom procesu ono što su želeli u bloku za nezavisnost. Opozicione partije koje se zalažu za Državnu zajednicu razmotriće sutra dokument Evropske unije. Kako je više puta najavljeno iz bloka za očuvanje Državne zajednice, opozicione partije koje se zalažu za njen opstanak neće odustati od zahteva u vezi sa kvalifikovanom većinom za odluku na referendumu.

Sudija Suda Državne zajednice Blagota Mitrić, međutim, tvrdi da zakon o crnogorskom referendumu, koji je predložila Evropska unija, sadrži pojedina rešenja koja nisu u skladu sa Ustavom Crne Gore. Kao najproblematičnije, Mitrić navodi rešenje prema kome se predsednik Republičke komisije za referendum bira iz redova relevantnih evropskih organizacija. Problematična je odredba prema kojoj se pitanje o državno pravnom statusu, ne može ponovo izneti na referendum u roku od tri godine, ukoliko se građani na predstojećem referendumu izjasne protiv nezavisnosti Crne Gore.


XS
SM
MD
LG