Linkovi

Evropska strana i dalje insistira na slobodi izražavana


Razgovori predstavnika evropskih institucija i islamskih organizacija su ovih dana češći nego ikada ranije - povod im je traženje načina da se smire strasti i nemiri nakon objavljivanja karikatura u Danskoj , a potom i evropskoj štampi.

Danas je potpredsednik Evropske komisije, ne slučajno zadužen za unutrašnje poslove, Franko Fratini o tome razgovorao sa generalnim sekretarom Svetske islamske zajednice, Ahmedom Šerifom.

Evropska strana i dalje insistira na slobodi izražavana, time i štampe, insistirajući da ona bude praćena i odgovornošću novinara da sadržaje koje objavljuje. Time se, prema evropskom komesaru Franku Fratiniju, jača jedan od temelja Evropske unije- zaštita ljudskih prava:

"Mi ne možemo nametati zakone, ali se možemo nadati samoodgovornosti zbog koje će novinari, ako veruju da je to ispravno, izbeći objavljivanje karikatura. To je pitanje odgovornosti. U suprotnom, narušićeno slobodu izražavanja. Odgovornost ne može opravdati nasilje- ja ne mogu prihvatiti paljenje zastava, ili bojkot jedne ili dvije članice Unije. To govori o hitnoj potrebi da se vratimo dijalogu- to jer zajednički ineres novinara, muslimana, hrišćana, arapskih i evropskih država".

Objavljivanje karikatura poslanika Muhanmeda je ovom prilikom oštro osudio generalni sekretar Svetske islamske zajednice, Ahmed Šerif, koji kaže da je tako napravljena usluga ekstremizmu:

"U stvari, ovo daje povoda ekstremistima iz redova svih religija da kažu - pogledajte šta se dogadja. Ovo, s druge strane, otežava situaciju nama, koji verujemo u dijalog, ljudsko razumevanje i komunikaciju. Medjutim, treba ići dalje - naravno, muslimani imaju pravo da pišu protestne članke, da demonstriraju, ali, prema islamu i prema samom poslaniku Muhamedu, ne smiju da budu nasilni i da bilo šta uništavaju. To je rečeno od strane svih verskih i političkih lidera. Medjutim, niko se ne treba igrati sa muslimanima ako su oni nezadovoljni objavljivanjem karikatura poslanika Muhameda".

U Briselu je naglašeno da će se nastaviti sa kontaktima i susretima sa zvaničnicima islamskih organizacija i čelnicima islamskih država, u traženju načina da se prilike smire i stvore uslovi za dijalog.

XS
SM
MD
LG