Linkovi

Šisel poziva da se prekine spirala recipročnih provokacija i uvreda


Austrijski federalni kancelar, Volfgang Šisel je danas oštro reagovao na objavljivanje karikatura na web stranicama Arapsko-evropske lige, sa sedištem u belgijskom gradu Antverpen - karikature dovode u pitanje stradanja Jevreja tokom Drugog svetskog rata i na posprdan način se odnose prema žrtvama Holokausta.

Kancelar Šisel, koji je i predsedavajući Evropskog saveta, danas izrazio šokiranost sadržajem na stranicama ove muslimanske imigrantske organizacije u Belgiji. Pored ostalih, prikazana je i karikatura Hitlera kako leži u krevetu sa jevrejskom devojčicom Anom Frank. U reakciji na objavljivanje karikatura, Šisel kaže kako one stavljaju znak pitanja nad onim što je do sada bilo neosporno - zato poziva da se prekine "spirala recipročnih provokacija i uvreda." Za Predsedavajućeg Evropskog saveta ni karikature objavljene u danskim novinama, ni ove na račun Holokausta, nemaju mesta u svetu gde različite religije i kulture treba da žive zajedno, u duhu medjusobnog poštovanja.

Sličnog tona su i poruke iz sedišta Evropske komisije - poziva se, pre svega, belgijska država da reaguje u svetlu proklamovanih sloboda izraza ali i potrebe uspostavljanja atmosfere razumevanja i dijaloga:

Portparol EK, Johannes Laitenberger: Na evropskim članicama je i na zakonskoj regulativi EU da se bave pitanjem sloboda izražavanja i njihovim ograničenjima. Što se tiče Evropske komisije, ona poziva sve uključene u to da se vrate mirnom razgovoru, kao što i priliči demokratskim i pluralističkim društvima".

U reakciji na sve ozbiljnije nemire izazvane objavljivanjem karikatura poslanika Muhameda u Danskoj, a potom i evropskoj štampi, ministar vanjskih poslova Austrije i predsedavajuća Saveta ministara EU, Ursula Plašnik, je pozvala visokog predstavnika EU, Havijera Solanu da što pre poseti sjedište Organizacije islamske konferencije u Saudiskoj Arabiji i sa tamošnjim zvaničnicima nadje način da se stišaju narasle tenzije.

XS
SM
MD
LG