Linkovi

Neformalni sastanak ministara odbrane zemalja članica NATO-a


Američki sekretar za odbranu, Donald Ramsfeld, će (9. & 10. februar) prisustvovati u Italiji neformalnom sastanku ministara odbrane zemalja članica NATO-a. Očekuje se da će centralna tema biti konačne pripreme za proširenje uloge Alijanse u Avganistanu, i formiranje NATO snaga za brzo reagovanje.

Proširenje operacija NATO-a u Avganistanu, kako bi se bolje «pokrio» južni deo zemlje, doneće nove izazove za vojnike zapadnog saveza, ocenio je jedan visoki zvaničnik Pentagona koji je želeo da ostane anoniman. Aktivnosti NATO-a u toj zemlji bile su koncentrisane na sever i zapad, gde je situacija relativno mirna a osnovni zadatak trupa bile su stabilnost i operacije izgradnje nacije. Medjutim, proteklih meseci je na jugu došlo do intenziviranja pobunjeničkih aktivnosti, i zvaničnik Pentagona ističe da će NATO snage morati da rešavaju taj problem.

Visoki američki funkcioner dodaje da NATO misija u Avganistanu mora da uspe da bi dokazala da reforme te organizacije daju rezultate. On smatra da će reforma biti važna tema sastanka u Italiji, na kome će se istaći potreba da 26 članica NATO-a drži svoje snage na raspolaganju Alijansi bez mnogo ograničenja. Predstavnik Pentagona kaže da je u tom pogledu načinjen napredak, ali da preostaje još mnogo posla. Potrebno je, smatra on, uveriti sve veći broj članica da misija čuvanja evropske bezbednosti iziskuje više operacija van samog kontinenta.

Svedočeći pred senatskim odborom za spoljne poslove, komandant NATO-a, marinski general Džejms Džons, uputio je istu poruku.

«Osećam da idemo u dobrom pravcu. Potrebno je da ubrzamo taj proces, ali u principu, reč je o novom konceptu. Mislim da imamo dve vrste transformacije saveza – fizičku i konceptualnu. Kako upotrebiti snage koje imate? Šta NATO želi da učini sa njima? Da li smo zaista spremni da budemo pro-aktivni savez, za šta ja verujem da je sudbina naših budućih operacija.»

General Džons kaže da je NATO načinio značajan napredak u razvoju kreativnih komandnih struktura i pravila za učešće u misijama. Nove procedure smišljene su da omoguće organizaciji da se angažuje u novim misijama, poput one u Avganistanu, da funkcioniše efikasno i da istovremeno članicama omogući da imaju odredjeni uticaj na ulogu svojih snaga.

Zvaničnik Pentagona, koji je želeo da ostane anoniman, kaže da je to tačno, kada je reč o novim NATO snagama za brzo reagovanje. On dodaje da će te snage u junu održati velike manevre u Zapadnoj Africi, i da će u oktobru biti spremne za vojne operacije. Medjutim, taj funkcioner podseća da su članice NATO do sada obezbedile samo oko 80% potrebnog broja vojnika, i da će se sekretar za odbranu Ramsfeld na sastanku u Italiji zalagati za povećanje tog broja.

XS
SM
MD
LG