Linkovi

Pregled američke štampe - 6. februar


Svi današnji listovi na prvim stranama objavljuju rezultate jučerašnje finalne utakmice šampionata u američkom fudbalu, u kojoj su Stileri odneli svoju petu pobedu. Većina listova donosi i reportaže o novim žestokim protestima u muslimanskom svetu zbog karikatura o proproku Muhamedu, objavljenim u zapadnoj štampi. Mnogi listovi bave se i raznim aspektima ovlašćenja američkih predsednika, kao i skorašnjim početkom sudjenja jedinom teroristi Al-kaide uhvaćenom na američkom tlu.

”Istorija se ponavlja za američke predsednike u doba rata,“ kaže u svom naslovu Vašington tajms, dodajući da je predsednik Buš, kao i mnogi njegovi prethodnici, proširio svoja ovlašćenja uprkos kritikama. S druge strane, list Kriščen sajens monitor ističe da se mnogi konzervativci pitaju ”da li je Buš još uvek jedan od njih?“ Kako piše taj list, posle Bušovog govora o stanju unije sve češće se čuju sumnje u to da Buš čvrsto stoji iza svojih konzervativnih principa.

A kako piše list USA Today, u jednom sudu nedaleko od Vašingtona počeo je proces biranja porotnika za sudjenje Zakarijasu Musaviju, jedinoj osobi optuženoj za učešće u napadima na Sjedinjene Države, izvršenim 11. septembra 2001. U ovom dugom i komplikovanom procesu kandidati će morati da odgovore na 89 pitanja od strane optužbe i 306 pitanja od strane odbrane, kako bi se osvetlili svi mogući aspekti njihovih političkih i verskih gledišta.

I najzad, list Los Andjeles tajms piše da, četiri meseca pošto je uragan Rita teško pogodio jugozapadnu obalu države Luizijane, mnoge njegove žrtve smatraju da ih je država zaboravila. Dok je obnova Nju Orleansa, uništenog u uraganu Katrina, u fokusu pažnje, kaže taj list, manja mesta u drugim delovima države, čiji stanovnici su radili u ribarskoj industriji ili na bušotinama za vadjenje nafte u Meksičkom zalivu, još uvek čekaju na pomoć za obnavljanje normalnog života.. List kaže da za sada nema nagoveštaja da bi pomoć mogla da stigne uskoro.

XS
SM
MD
LG