Linkovi

FBI upozorava na opasnost od novog kompjuterskog virusa


Američki Feberalni istražni boro objavio je upozorenje zbog pojave novog kompjuterskog crva, programiranog da uništava dokumenta u kompjuterima svakog trećeg u mesecu.

Virus nazvan Blackworm bio je skriven u i-mejl porukama, masovno poslatim prošlog meseca, što znači da je inficirano možda na stotine hiljada ličnih računara širom sveta - kaže se u saopštenju FBI-ja.

Agencija takodje kaže da virus Blackworm, takodje poznat pod nazivima Niksem, Majvajf i Blekmejl, može da se pronadje i uništi iz pomoć dobrih antivirusnih programa. Prema kompjuterskim stručnjacima, najnoviji virus počeo je da se širi 16. januara:

”Treba strogo voditi računa da se nikakve sumnjive poruke ne otvaraju. U protivnom, rizikujete da vam računar bude inficiran,“ kaže Oliver Fridriks, direktor kompjuterske bezbednosne firme Simantek.

Stručnjaci kažu da je Blackworm programiran da uništava dokumenta napisana u programima Majkrosoft Ofis, Eksel kao i fajlove tipa PDF, medjutim nije opasan za kompjutere koji imaju operativne sisteme Linuks i Mekintoš.

XS
SM
MD
LG