Linkovi

Ljajić: Nikada se nije na ovakav način radilo na slučaju Ratka Mladića kao što se to sada čini


Glavna tužilac Haškog tribunala Karla Del Ponte sutra će u Beogradu sa zvaničnicima državne zajednice i Srbije razgovarati o mogućem poboljšanju saradnje Beograda sa Tribunalom.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim sudom Rasim Ljajić najavljuje da će sa Karlom del Ponte razgovarati o modalitetima saradnje, da će joj predočiti da je od njene prethodne posete doneta odluka o otvaranju državnih arhiva za istražitelje Tribunala i da su preduzeti mnogi poslovi kako bi se pronašli i uhapsili haški begunci, pre svih general Ratko Mladić.

“Hoću da kažem da se, otkako se bavim ovim poslom, nikada nije na ovakav način radilo na slučaju Ratka Mladića kao što se to sada čini. Nikada akcija nije bila tako ozbiljna i sveobuhvatna i nikada nije postojala takva vrsta političke saglasnosti kao sada.”

Osim o modalitetima dalje saradnje, dostupnosti državnih arhiva i hapšenju generala Mladića, Karla del Ponte mogla bi u Beogradu prema najavama medija da razgovara i o mogućnosti da srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević postane glavni državni zvaničnik za akcije otkrivanja haških begunaca. Vukčević bi mogao da dobije podršku Karle del Ponte za taj posao jer je haško Tužilaštvo nezadovoljno saradnjom Vojske i policije u otkrivanju i hapšenju haških optuženika. Pored sastanka s tužiocem Vukčevićem, planirano je da Karla del Ponte razgovara sa srpskim premijerom Vojislavom Koštunicom, i ministrima državne zajednice za odbranu i ljudska prava Zoranom Stankovićem i Rasimom Ljajićem.

XS
SM
MD
LG