Linkovi

Šon Mekormak: SAD razočarane što vlada SCG nije uhapsila Mladića


SAD su izrazile nezadovoljstvo zbog izveštaja Vojno-bezbednosne agencije, i priznanja Vrhovnog saveta odbrane da su oficiri vojske Srbije i Crne Gore u prošlosti pružali utočište haškom beguncu Ratku Mladiću. Portparol Stejt Departmenta Šon Mekormak izjavio je da je reč o «odavno zakasnelom» priznanju da je Mladić imao podršku vojnog osoblja SCG.

«Ratko Mladić je imao podršku iako su vlasti SCG bile sasvim svesne svojih medjunarodnih obaveza da uhapse begunce optužene za ratne zločine i izruče ih tribunalu u Hagu. Takvo ponašanje nije u skladu sa aspiracijama SCG da se uključi u evroatlantske strukture. Razočarani smo što uprkos brojnim izjavama u kojima je iskazivana namera vlade SCG da uhapsi Mladića, nije načinjen napredak na tom pitanju.»

Bušova administracija je u više navrata saopštila da su šanse SCG za ulazak u program Parnterstvo za mir ravne nuli, sve dok haški optuženici Ratko Mladić i Radovan Karadžić ostaju na slobodi.

«Nastavljamo apele na srpskog premiejra Košutnicu i ministra odbrane Stankovića da intenziviraju napore da uhapse i izruče Mladića, Karadžića i druge optuženike”, izjavio je Šon Mekormak.

Portparol Stejt Departmenta dodao je da će američke odluke o daljoj finansijskoj pomoći Beogradu biti zasnovane na delima, a ne rečima.

XS
SM
MD
LG