Linkovi

Muslimani širom sveta protestuju zbog karikatura proroka Muhameda


Muslimani širom sveta su razgnevljeni i protestuju zbog objavljivanja karikatura u kojima se prorok Muhamed izvrgava šali. Te karikature su se prvi put pojavile u jednim danskim, a kasnije i u više evropskih novina.

Više stotina vernika okupilo se oko džamije Al Aksa, posle današnjih molitvi, kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog onoga što smatraju uvredom Islama. «Bog je veliki», uzvikivali su. «Žrtvovaćemo se za Islam. Iz Al Akse šaljemo pozdrave bin Ladenu.» Demonstranti su mahali zelenim zastavama organizacije Hamas i spaljivali zastave Danske i Norveške, zemalja u čijim novinama su se karikature prvo pojavile. Demonstracijama je prisustvovao palestinski novinar Halil Asali, koji ih za Glas Amerike ovako opisuje.

«Spaljuju zastave Danske i Norveške. Sada je počeo marš prema džamiji Al Aksa. Brojne izraelske snage su opkolile džamiju. Ima zastava Hamasa, sve što može da se vidi su zastave Hamasa.»

Prošlog septembra su jedne danske novine objavile više karikatura, a na jednoj od njih je prikazan prorok Muhamed sa turbanom u obliku bombe. Drugi evropski listovi su štampali karikature, pozivajući se na slobodu šrampe, u skladu sa tim kako se ona tumači u zapadnim zemljama. Međutim, muslimanima je zabranjeno da Muhameda prikazuju u crtežima, skulpturama ili na filmu, kako se to ne bi pretvorilo u idolopoklonstvo. Iz tog razloga se objavljene karikature smatraju jako uvredljivim i izazvale su proteste širom Islamskog sveta. Jedan broj demonstranata okupljenih pred džamijom Al Aksa pozivao je na, kako su doslovce rekli, odlazak «krstaša» . Kako Halil Asali navodi, to pokazuje dubinu njihovog gneva prema Zapadu.

«Vidi se veliki transparent na kome piše da je upotreba uvredljivih reči u odnosu na Islam, dodatni dokaz koliko nas Zapad uopšte ne poštuje.»

Veliki broj muslimana je pozvao na bojkot danskih proizvoda i druge robe iz EU. Jedne od najžešćih demonstracija i pretnji upućene su od strane Palestinaca. Ekstremisti u Gazi i na Zapadnoj obali su zatražili od evropljana da odu, zapretivši da će u suprotnom biti kidnapovani, a naoružana lica su bacila i bombu na zgradu francuskog kulturnog centra u Gazi. Inače, stari deo Jerusalima su obezbeđivale jake policijske snage, a palestincima mlađim od 45 godina je bio zabranjen pristup u džamiju Al Aksa, iz straha da bi posle molitvi moglo da dođe do izbijanja nasilja. Međutim, jedan broj mladih palestinaca je ipak uspeo da uđe u džamiju. Tome je prethodila kratka konfrontacija sa policijom, koja je mirno završena, a demonstranti su se razišli kada se pojavila policija na konjima.

XS
SM
MD
LG