Linkovi

Revidirana memorija britanske novinarke


Britanska novinarka Iv-En Prentis danas je na sudjenju Slobodanu Miloševiću negirala i potvrdjivala da su srpske snage na Kosovu 1999. činile zločine nad Albancima, u zavisnosti da li ju je ispitivao optuženi Miloševich ili tužilac Džefri Najs

Kao svedok odbrane Prentisova, koja je u maju 1999, izveštavala sa Kosova za londonski Tajms, izjavila je da su joj Albanci tada govorili da napuštaju Kosovo iz straha od OVK i NATO bombardovnja. Ona je rekla i da sama na Kosovu nije videla bilo kakvo protivzakonito ponašanje policije i Vojske Jugoslavije. Prentisova je ispričala i da je 30. maja 1999. bila ranjena u napadu NATO aviona na njen automobil u okolini Prizrena.

Svedokinja je tvrdila i da po njenim istraživanjima na sarajevskoj pijaci Markale u februaru 1994. više od 60 gradjana nije poginulo od srpske granate, već od mine koje su muslimanske vlasti podmetnule ispod tezge. Prentisova je rekla da je te godine u
Predsedništvu BiH videla Osamu bin Ladena kako ulazi na sastanak sa Alijom Izetbegovićem.

U unakrsnom ispitivanju, medjutim, tužilac Džefri Najs je iz knjige Prentisove citirao potpuno suprotne tvrdnje očevidaca da su srpske snage na Kosovu činile zločine i proterivale Albanaca. Svedokinja je, na to, potvrdila da stoji iza svega što je napisala. Rekla je i da je tačno da su joj kontakte sa Albancima na Kosovu ograničavali "prosrpski filozof" Danijel Šifer i pratioci iz policije koji su joj omogućili posetu. Najs je pitao svedokinju ima li materijalnih dokaza za tvrdnju o izrežiranom napadu na Markale, a ona je odgovorila negativno.

Zabeležimo na kraju i da glavna tuziteljka Tribunala Karla Del Ponte u ponedeljak putuje u posetu Beogradu čija će glavna tema biti pronalaženje i hapšenje generala Ratka Mladića.

XS
SM
MD
LG