Linkovi

Džerom Betis juri šampionski prsten na svom oproštaju


U 40. Superboulu, ove nedelje u Detroitu sastaće se Sijetl Sihoksi i Pitsburg Stilersi. Sijetl će pokušati da osvoji prvu titulu šampiona NFL-a u istoriji kluba, ali protiv tima, koji je odlučan u nameri da veteranu Džeromu Betisu, kao oproštajni poklon, obezbedi šampionski prsten.

Pitsburg Stilersi ponosni su na tradiciju nastupa na Superboulu. Predvođeni kvoterbekom Terijem Bredšoom, primačem Linom Svonom i komandatom odbrane, koja je imala nadimak «Čelična zavesa», Zlim Džoom Grinom, Stilersi su tokom 1970-ih osvojili četiri šampionske titule. Dok se pripremaju da povrate staru slavu, dodatni motiv će im biti saigrač Džerom Betis. Primač Hajns Vor kaže:

«Srećni smo što smo se plasirali na Superboul, ali želimo pobedu. Nećemo se zadovoljiti samim učešćem. Želimo da izađemo na teren i osvojimo taj prsten za njega. Biće to važno poglavlje u životnoj priči Džeroma Betisa.»

Betis, koji ima nadimak «The Bus» ili autobus, postigao je odlučujući «tač-daun» u finalu Američke konferencije (AFC) protiv Denver Bronkosa. Njegovi roditelji prisustvovali su svakoj utakmici svog sina, a nekim čudnim spletom okolnosti, pošto su proputovali hiljade kilometara prateći njegovu karijeru, moći će da posmatraju njegov prvi Superboul nastup u rodnom gradu Detroitu. Sve se uklapa u jedan savršeni završetak 13 godina duge karijere, po svemu sudeći budućeg člana Kuće slavnih, koji je trenutno peti na večnoj listi po broju pretrčanih jardi.

«Ostvario mi se san, u smislu da smo na početku sezone mislili da možemo da dožemo dovde. Zato sam i odlučio da odigram ovu sezonu, znao sam da imamo dobar tim i da će Superboul biti praktično u mom dvorištu. Drago mi je da je sve ispalo kako treba.»

Sijetl Sihoksi učiniće sve da kraj karijere Džeroma Betisa ne bude kao iz bajke. Predvođeni kvoterbekom metom haselbekom i najkorisnijim igračem ligaškog dela sezone Šonom Aleksanderom, šampioni Nacionalne konferencije pobedili su u 13 od poslednjih 14 mečeva. Iako nemaju plej-of pedigre kao Stilersi, jer im je ovo prvi nastup na Superboulu, imaju više igrača sa iskustvom iz Superboula. Petorica Sihoksa učestvovala su na Superboulu u dresu nekih drugih klubova, dok je kod Stilersa jedino kornerbek Vili Vilijams igrao veliko finale. Dvoboj emocija i iskustva trebalo bi da učini 40. Superboul vrlo interesantnim.

XS
SM
MD
LG