Linkovi

Koštunica i Tadić pisali Ananu povodom aktualne situacije na Kosovu 


Srpski predsednik i premijer Boris Tadić i Vojislav Koštunica u pismu generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Kofi Ananu traže da se reši situacija sa snabdevanjem električnom energijom na Kosovu.

Posle sednice Vlade, predsednica Koordinacionog centra za Kosovo Sanda Rašković-Ivić izjavila je na konferenciji za novinare da će Tadić i Koštunica tražiti od generalnog sekretara Ujedinjenih nacija da kosovske privremene institucije i UNMIK poštuju Rezoluciju 1244, a ne da se ponašaju kao da je Kosovo nezavisna država. Mislim da je ovo prevršilo svaku meru a sadašnje ponašanje privremenih institucija, ali nažalost i UNMIK-a koji je trebalo da bude nepristrasan u ovoj situaciji, potpuno okrenuto na stranu Albanaca i sračunato kao pritisak za etničko čišćenje, rekla je Sanda Rašković Ivić.

Nešto ranije ona je tim povodom razgovarala sa šefom UNMIK-ovog odeljenja za ekonomiju Joakimom Rikerom, ali sagovornici nisu uspeli da se dogovore o normalizaciji u snabdevanju struje Srba na Kosovu. Kordinacioni centar je posle tih razgovora saopštio da je Riker dokazivao da u raspodeli električne energije na Kosovu nema dikskriminacije na nacionalnoj osnovi i da snabdevanje zavisi od plaćanja potrošene struje. Na tom sastanku srpska strana ponudila je UNMIK-u za srpske enklave besplatnu struju za februar i mart, kaže Sanda Rašković Ivić i zatim dodaje da je gospodin Riker rekao da će ta ponuda biti prihvaćena samo ukoliko Srbi na Kosovu pristanu da potpišu ugovor sa Kosovskom elektro korporacijom kao jedinim provajderom.

XS
SM
MD
LG