Linkovi

«Frans-Soar» tvrdi da jednostavno brani slobodu govora


U muslimanskom svetu se širi ogorčenje povodom odluke nekoliko evropskih listova da ponovo objave karikature Muhameda, koje je u septembru prošle godine objavio jedan danski list.

U medjuvremenu, vlasnik francuskog dnevnika Frans Soar otpustio je jednog od urednika dan pošto su u njemu objavljene karikature. Dve oružane palestinske frakcije zapretile su da bi mogle da ciljaju na državljane Francuske, Norveške i Danske, koji se zateknu na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze, zbog odluka nekih listova u tim zemljama da ponovo objave karikature proroka Muhameda. To je samo jedan od primera gnevnih reakcija na Bliskom istoku i u nekim drugim arapskim zemljama na odluke listova u više evropskih zemalja da objave sporne karikature. Takva je, kako izgleda bila i reakcija, vlasnika lista Frans Soar, inače Francuza egipatskog porekla, koji je juče otpustio jednog od urednika i izrazio žaljenje zbog objavljivanja karikatura i uvrede koju je to moglo da nanese muslimanskoj zajednici.

U Evropi se na ovaj slučaj gleda kao na sukob pristalica slobode govora i onih koji tvrde da se verska uverenja moraju poštovati. Neki takodje smatraju da se radi o sukobu izmedju sekularnih Evropljana i sve brojnije muslimanske zajednice. Medjutim, Rober Menar, predsednik nevladine organizacije «Novinari bez granica» pozvao je obe strane da smire strasti.

«Menar je upozorio da se situacija radikalizuje. On je naveo da arapski svet treba pažljivo da odmerava svoje reči, dok Zapad treba da vodi računa da ne napravi dodatne provokativne poteze. Menar je pozvao dve strane na dijalog kako bi se prevazišla zategnuta situacija, mada je, još juče, tvrdio da bi medjunarodna zajednica trebalo da podrži pravo štampe da objavljuje ono što želi. Medjutim, Menar je danas izjavio da, imajući u vidu razmere gneva, u svojstvu urednika, ne bi ponovo objavio karikature proroka Muhameda. Danska, u kojoj su karikature prvobitno objavljene, za sada je glavna meta ogorčenih reakcija muslimana. Nekoliko arapskih zemalja povuklo je svoje ambasadore iz Kopenhagena, dok je danska roba izložena bojkotu u nekima od njih.

XS
SM
MD
LG