Linkovi

Na naslovnim stranicama američke štampe


Odluka predsednika Buša da preinači neke od svojih najvažnijih političkih ciljeva i dalje je vodeća tema u mnogim američkim listovima.

Medju ostalim temama ističu se jučerašnje usvajanje zakonskog predloga o smanjenju budžeta, dalji sukobi mišljenja oko toga da li je predsednik Buš imao ovlašćenje da dozvoli prisluškivanje razgovora sa inostranstvom i otkiće da su narkodileri koristili kučiće za prenos droge.

Izjava predsednika Buša, u njegovom govoru o stanju unije, da Sjedinjene Države moraju da se oslobode zavisnosti od nafte, podstakla je komentare mnogih skeptika. Kako piše Njujork tajms, obe stranke u Kongresu pokazuju nedostatak entuzijazma za tu ideju. S druge strane, piše list, i naučna zajednica kaže da će proći još mnoge godine pre nego što etanol i druga alternativna goriva budu u širokoj upotrebi.

Siromašni, ostareli i studenti osetiće po džepu - komentariše u svom podnaslovu Vašington post jučerašnje usvajanje zakonskog predloga o smanjenju federalnog budžeta za skoro 40 milijardi dolara. List Vašington tajms dodaje da ta mera, usvojena u Predstavničkom domu, predstavlja važan poen za privremenog vodju većine, Roja Blanta, u njegovoj žestokoj trci da trajno ostane na tom položaju.

Majami herald i drugi listovi donose reportažu o jezivom otkriću da su kolumbijski narkodileri počeli da koriste pedigrirane štence kao žive vreće za krijumčarenje droge. Agenti agencije za borbu protiv narkotika, piše Majami herald, pronašli su šest mladih kučića rase labrador ritriver, kojima su hirurškim putem u stomake ušivene kesice sa tečnim heroinom. Vlasti ne znaju da li je ovo prvi put da su psi korišćeni na ovaj način.

Na kraju, pod naslovom ”Ovo je kraj veze. Stop,“ list Vašington tajms piše o završetku još jedne ere u Americi, odnosno o odluci kompanije Western Union da zauvek prestane sa prijemom i isporukom telegrama. Ironično je, piše taj list, da vest o tome nije poslata telegramom već putem interneta. Karakteristični žuti formulari, sa kratkim rečenicama koje su se završavale rečju Stop, sada će početi da se prodaju kao suveniri.

XS
SM
MD
LG