Linkovi

Vizner: Pregovori o statusu Kosova treba da se završe ove godine


Specijalni predstavnik SAD za pregovore o statusu Kosovu, Frenk Vizner, razgovaraće sutra u Beogradu u Beogradu sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, premijerom Vojislavom Koštunicom i patrijarhom srpskim, gospodinom Pavlom.

Ambasada SAD u Beogradu objavila je da će u delegaciji sa Viznerom u njegovu prvu posetu Beogradu, otkako je postavljen za specijalnog američkog predstavnika Vizner, biti i zamenik pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Rozmari Dikralo.

Vizner u Beograd dolazi iz Prištine, gde je razgovarao sa članovima kosovskog pregovaračkog tima i predastavnicima kosovskih Srba.

Frenk Vizner je novinarima u Prištini rekao da njegova prva poseta predstavlja signal američke podrške pregovaračkom procesu čiji je cilj definisanje statusa koji će garantovati regionalnu bezbednost i unaprijeđenje procesa evroatlanskih integracija, uz poštovanje principa koje je – kada je reč o kosovskom statusu – utvrdila međunarodna kontakt grupa.

Vizner: Vašington sa ostalim članovima Međunarodne kontakt grupe smatra da bi pregovori o statusu Kosova trebalo da se završe ove godine i vlada SAD u potpunosti podržava glavnog međunarodnog pregovarača Martija Ahtisarija, kazao je Vizner.

Na pitanje da prokomentariše stav o neophodnosti univerzalnog rešenja za Kosovo, koji je ruski predsednik Vladimir Putin nedavno saopštio na konferenciji za novinare u Kremlju.

Vizner je kratko odgovorio da je poruka međunarodne zajednice sažet u stavu koji je u utorak objavljen nakon sastanka šefova diplomatija članica Kontakt grupe u Londonu, kojem je prisustvovao ruski ministar inostranih poslova.

XS
SM
MD
LG