Linkovi

Predsednik Buš kritikovao vladu u Teheranu i poručio da se SAD moraju osloboditi zavisnosti od uvozne nafte


Kritika iranskog režima, pohvala napretka iračke demokratije i poruka sunarodnicima da se moraju osloboditi zavisnosti od nafte – najznačajnije su poruke koje je američki predsednik Džordž Buš rano jutros uputio u svom petom govoru o stanju unije.

Govoreći pred članovima oba doma Kongresa, predsednik je kazao kako je Iran “zemlja koju kao taoca drži mala grupa klerika koja izoluje i sprovodi represiju nad svojim narodom”. Takav se režim, kazao je Buš, mora okončati.

On je ponovio da svet ne sme dozvoliti da Iran dođe u posed nuklearnog oružja, a narodu Irana Buš je poručio sledeće:

"Poštujemo i vas i vašu zemlju. Nadamo se da ćemo jednog dana biti najbliži prijatelj slobodnog i demokratskog Irana”.

Buš je, govoreći o situaciji u Iraku kazao da su Sjedinjene države u ofanzivi, ali da je posao u toj zemlji otežan činjenicom da je “neprijatelj brutalan”.

Ipak, brutalnost pobunjenika nije zaustavila dramatičan napredak demokratije u Iraku, rekao je američki predsjednik.

Osvrćući se na nedavne palestinske izbore Buš je pobedniku, radikalnoj organizaciji Hamas, poručio da mora da prizna Izrael, mora da se razoruža, odbaci terorizam i radi na uspostavljanju trajnog mira.

Predsednik je takođe nastojao da ukaže da se SAD nalaze na prekretnici i da je od presudnog značaja da utvrdi pravac u kome će se zemlja dalje kretati. U očiglednoj reakciji na stavove nekih svojih kritičara, predsednik Buš je iskoristio priliku da ukaže da bezbednost SAD ne može biti osigurana tako što će se odustajati od preuzetih obaveza i zatvarati se od sveta.

SAD zavisne od uvozne nafte

Predsednik SAD je takođe rekao da njegova zemlja ima “ozbiljan problem zavisnosti od nafte”, koju često uvozi iz politički nestabilnih krajeva sveta. Najbolji način da se od toga odvikne je razvoj tehnologije koja će omogućiti proizvodnju čistijeg, jeftinijeg i dostupnijeg goriva, smatra Buš.

Dalji, uspešan razvoj privrede podrazumeva jeftinu energiju, pa je predsednik pozvao na investicije u tom domenu – od elektrana na ugalj, solarnu i energiju vetra, do novih atomskih centrala i alternativnih goriva.

Da bi Amerika bila u mogućnosti da se nosi sa konkurencijom, njen predsednik je zatražio dodatno unapređenje obrazovnog sistema.

Buš se založio za slobodu tržišta i ukidanje protekcionizma. Zatražio je sprovođenje reforme sistema Socijalnog osiguranja, reformu imigracionog sistema, i finansijski prihvatljivo zdravstveno osiguranje.

Prisluškivanje u službi borbe protiv terorizma

Predsednik je nanovo branio kontroverzni program prisluškivanja komunikacija iz Amerike ka inostranstvu, za koji je autorizovao Agenciju za naacionalnu bezbednost (NSA). Po njegovim rečima taj program je pomogao da se spreče teroristički napadi.

Program je, kako je rekao legalan, jer mu ustav i statut daju pravo da odobri takav program. Dodao je da su članovi kongresa o tome bili konstantno informisani.

Predesednik je od zakonodavaca zatražio da produže rok važenja određenih odredbi anti-terorističkog, Patriotskog zakona, rekavši da su neophodne organima vlasti koji se bore protiv trgovine ljudima i i organizovanog kriminala.

Istovremeno je zatražio od Kongresa da usvoji zakone kojima bi, u svim vidovima, bilo zabranjeno kloniranje ljudskih bića.

Peto obraćanje, od početka svog mandata, predsednik Buš je počeo sećanjem na Koretu Skot King, suprugu borca za ljudska prava Martina Lutera Kinga, koja je preminula u ponedeljak.

Demokrate kažu da «postoji bolji način»

Predstavnik Demokratske stranke – Tim Kejn /Timothy Kaine/, guverner države Virdžinija, odgovor opozicije sumirao je rečima - «postoji bolji način.»

On je ukazao da je neophodna fiskalna odgovornost i optužio je administraciju predsednika Buša da ne čini dovoljno kako bi smanjila budžetski deficit.

Istovremeno je ukazao da se dosadašnja reforma obrazovanja ne sprovodi na pravi način i doveo je u pitanje dalje reforme, pozvavši na zajednički pristup u traženju najboljeg rešenja.

Guverner Kejn je takođe doveo u pitanje ispravnost predsednikove politike u Iraku i ponovio je potrebu za političkim jedinstvom.

XS
SM
MD
LG