Linkovi

Izveštaj Vrhovnog saveta odbrane o Hagu - državna tajna


Vrhovni savet odbrane zaključio da je nužno utvrđivanje krivične odgovornosti bivših profesionalnih vojnih lica koja su pomagala skrivanje Ratka Mladića i omogućila mu da napusti vojne objekte posle raspisivanja policijske poternice u maju 2002. godine.

Na sednici Saveta razmatran je izveštaj o rezultatima angažovanja Vojno-bezbednosne agencije Ministarstva odbrane u okviru saradnje sa Haškim tribunalom koji je predstavio načelnik agencije Svetko Kovač u periodu od 1997. godine do danas. Agencija je nesporno utvrdila da je haški begunac Ratko Mladić povremeno boravio u vojnim objektima do 1. juna 2002. godine, a da je njegovo skrivanje izvan vojnih objekata preuzeo deo penzionisanih oficira Vojske Republike Srpske, uz pomoć penzionisanih pripadnika Vojske Jugoslavije i civila. U saopštenju posle sednice kaže se da je Vrhovni savet odbrane prihvatio izveštaj Agencije u kome piše da je Ministarstvo odbrane od marta 2003. godine kontrolisalo 27 vojnih objekata i utvrdilo da se haški optuženici ne kriju u njima i da je Savet obavezao Ministarstvo odbrane da nastavi i pojača aktivnosti na punoj saradnji sa Haškim tribunalom.

Zbog neizručivanja Haškom sudu optuženog generala Ratka Mladića, na adresu vlasti u Beogradu svakodnevno stižu upozorenja o mogućem prekidu pregovora vezanih za evropske integracije. Najnovije upozorenje uputio je šef sektora za politička pitanja Evropske komisije u Beogradu Dejvid Hadson koji je rekao da Srbija i Crna Gora mora što pre da ispuni svoje obaveze prema Haškom tribunalu, jer bi izostanak saradnje mogao vrlo brzo da se odrazi na proces njenog pridruživanja Evropskoj uniji. Brisel gubi strpljenje i razumevanje i vrlo je blizu dan kada bi Evropska unija mogla da donese odluku koja bi uticala na pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom i Crnom Gorom, rekao je Hadson.

Ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Milan Parivodić izjavio je tim povodom da ne treba isključiti mogućnost da na zahtev glavne tužiteljke Haškog suda Karle del Ponte budu obustavljanji pregovori Evropske Unije sa Srbijom i Crnom Gorom o priduživanju.

XS
SM
MD
LG