Linkovi

Zbog nesaradnje sa sudom u Hagu EU ponovo upozorava Beograd


Razočarenje i upozorenje upućeno je danas iz Brisela prema Beogradu - iskazali su ga ministri spoljnih poslova a razlog je neispunjenje medjunarodne obaveze, predaje optuženih sudu u Hagu.

Iako ministri nisu danas razmatrali eventualni prekid pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa SCG, zbog neispunjene obaveze Beograda da preda sve haške bjegunce, jasno su upozorili da će jedno zavisiti od drugog- tok saradnje sa Hagom će se jasno odraziti na pregovore, upozorava Brisel.

Portparol visokog predstavnika EU, Haviera Solane, Kristina Galjak:

"Sve članice EU su veoma razočarane nepostojanjem pune saadnje Beograda sa medjunarodim sudom u Hagu. To je poruka koju smo poslali u više prilika, pa i danas, još jednom. Svi su ministri jasno rekli da će kvalitet odnosa EU i Beograda u velikoj mjeri zavisiti od saradnje Beograda sa Hagom. Dugo se već zahtjeva da se Mladić i Karadžić pojave pred Haškim sudom i zato su i danas ministri spoljnih poslova upozorili da se ta saradnja mora ostvariti u punom smislu riječi, što je prije moguće".

Još jednom, kako za SCG , tako i za BiH, podvučena je obaveza saradnje sa Hagom, bez koje nije moguće da se zaključe Sporazumi o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom. Pozdravlja hapšenje bivšeg šefa Mladićevog obezbjedjenja kao pozitivan ali nedoivoljan korak:

"Sve, svi koraci koji se preduzimaju kako bi se razbila mreža koja podržava optužene za ratne zločine, je veoma pozitivno. To su koraci koje cijela medjunarodna zajednica cijaeni, ali jedino što je važno je da vidimo odlučne korake Beograda u pravcu ispunjavanja onoga što je odavnoi trebalo da bude ispunjeno- pojavljivanje Mladića pred sudom u Hagu", kaže Galjak.

Pravo na referendum po demokratskim standardima

Pored ostalog, Savjet ministara je danas prepoznao pravo Crne Gore da, prema Ustavnoj povelji, održi eventualni referendum o nezavisnosti. Medjutim, takodje je prepoznao obavezu da taj proces mora da zadovolji medjunarodno prepoznate demokratske sttandarde. S tim u vezi, podržane su preporuke Venecijanske komisije, od decembra prošle godine.

Traži se da političke snage u Crnoj Gori saradjuju - medjusobno i sa ambasadoprm Miroslavom Lajčakom, kako bi se dogovorio način sprovodjenja referenduma. Svaki jednostran potez, upozorava se, smanjuje šanse za uspješan dijalog.

XS
SM
MD
LG