Linkovi

Američka vlada stavlja naučne informacije na internet


Pretraživači za internet postali su neophodna alatka za sve one koji traže bilo kakvu informaciju na medjunarodnoj kompjuterskoj mreži.

Medjutim, mnoštvo korisnih informacija zakopano je, da tako kažemo, na većoj dubini, do koje popularni pretraživači najčešće ne dopiru. Američka vlada je jedan od najvećih skupljača naučnih, tehnoloških i medicinskih informacija u svetu. Sedamnaest raznih organizacija američke vlade saradjuje u održavanju sajta sajens tačka gov, ali kako kaže kopredsedavajući grupe koja nadgleda taj sajt, Elinor Frajerson, uključivanje nekoliko nacionalnih biblioteka u taj posao znatno je obogatilo količinu informacija:

”Imamo Nacionalnu poljoprivrednu biblioteku, Nacionalnu medicinsku biblioteku, Nacionalnu biblioteku obrazovnih institucija... sve te biblioteke prikupljaju širom interneta najbolje informacije u vezi sa obrazovanjem, poljoprivredom, ishranom, medicinom i zdravstvenim službama.“

Frajerson kaže da pretraživači, kao što je Gugl, mogu da vam pomognu u traganju za informacijama na internetu, ali da sajens tačka gov pretražuje informacije koje nisu dostupne običnim pretraživačima. Na primer, ako uz pomoć sajens tačka gov tragate za informacijama u vezi sa ptičijim gripom, moći ćete da vidite i one koje su pohranjene u datotekama Nacionalne medicinske biblioteke, u koje obični pretraživači ne ulaze. Štaviše, pretraživač sajens tačka gov omogućava zainteresovanima da se prijave za besplatno dobijanje nedeljnog biltena sa obaveštenjima o tome koje su sve najnovije naučne informacije stigle u pomenute biblioteke.

”Sve što je potrebno da urade jeste da posete taj sajt, izaberu oblast o kojoj bi želeli da budu obaveštavani, i upišu svoju i-mejl adresu.“

Za održavanje sajta sajens tačka gov brine se američka vlada, a ako vas zanima direktan link, naći ćete ga na našoj adresi - glasamerike.net.

XS
SM
MD
LG