Linkovi

Nikol Kidman postla ambasador dobre volje Ujedinjenih nacija


Dobitnica Oskara Nikol Kidman od sada ima i novu dužnost, u svojstvu ambasadora dobre volje Ujedinjenih nacija.

Ova australijska glumica juče je proglašena ambasadorom dobre volje UNIFEM-a odnosno razvojnog fonda za žene. U razgovoru sa novinarima Nikol Kidman je rekla da je za tu organizaciju saznala preko radio programa o pomoći koju UNIFEM pruža ženama u Kambodži da ožive tradicionalna umeća tkanja svile i na taj načim umaknu neminovnoj eksploataciji. Odmah je pozvala UNIFEM i ponudila svoju pomoć. Nikol se nada da će to za nju biti doživotni angažman i ističe da svoj mandat želi započne svetskom turnejom sa šefom agencije, Nolin Hejzer.

”Putovanjem sa Nolin i sastancima sa ženama širom sveta produbiću svoje znaje i razumevanje ovih pitanja iz prve ruke. To je tek početak. Želim da skrenem pažnju sveta na pandemiju nasilja protiv žena.“

Direktorka UNIFEM-a se nada da će status zvezde Nikol Kidman doprineti da se skrene pažnja na potrebu ravnopravnosti žena i možda ubrzati tempo napretka u izvesnim kritičnim aspektima:

”Napredak je suviše spor dok nasilje nad ženama poprima pandemične proporcije u mnogim delovima sveta. HIV i SIDA i dalje haraju mahom medju žena, žene su meta trgovaca ljudima, žene su masovne žrtve siromaštva,“ izjavila je direktora UNIFEM-a Nolin Hejzer.

Ujedinjene nacije angažuju slavne ličnosti kako bi skrenule pažnju na važna pitanja. Glumica Andjelina Žoli obišla je svet kao ambasador dobre volje za UNHCR, a Nikol Kidman je više od 10 godina bila ambasador UNICEF-a.


XS
SM
MD
LG