Linkovi

Važnost poštovanja i primena zakona u ekonomskom razvoju i investiranju


Zbog čega današnje, moderne korporacije, radije ulažu u zemlje u kojima poslovnu kulturu oblikuje efikasno i transparentno zakonodavstvo i – što je najvažnije - ono koje se poštuje i sprovodi.

Vladavinom zakona osigurava se stabilnost poslovnog okruženja i ambijenta povoljnog za investiranje, kaže Džon Bon, predsednik Centra za međunarodno privatno preduzetništvo. Nesprovođenje zakona i odsustvo skladnog i doslednog pravnog sistema, ne omogućava investitorima da dobiju kompetentan odgovor na pitanja bitna za donošenje odluke o ulaganju novca u stranu zemlju.

«Koliko će me koštati da uložim? Kakva je verovatnoća da ću da zaradim? Kakve su šanse da izvučem profit iz te strane zemlje? Nije u pitanju toliko kakva su pravila ovde. To je mnogo više pitanje pravila tamo - da bi mogao da se napravi realan ekonomski proračun», kaže Bon.

I Robert Danino, potpredsednik Svetske banke, ističe da investitori traže efikasan zakonski sistem da bi bili sigurni da će ono što piše na papiru zaista da bude i sprovedeno.

«Investitori biraju pravni sistem koji im omogućava da poslovne sporove rešavaju na predvidiv način», kaže Danino.

Vreme potrebno da se u okviru pravnog sistema reši poslovni nesporazum je drugi bitan činilac kojem investitori posvećuju veliku pažnju. Kako kaže Semjuel Frid, potpredsednik modnog giganta «Limited Brands», zemlje u kojima su sudovi zatrpani nerešenim sporovima, nisu nimalo privlačan kandidat za ulaganje.

Tomas Pikering, potpredsednik «Boinga», bivši državni podsekretar, ambasador i dobar poznavalac društava u tranziciji, ističe da u tranzicijskim državama promene političke, pravosudne, socijalne i poslovne kulture, teku veoma sporo.

«Promeniti kompletno sistem, pokrenuti ljude da prihvate novi sistem vrednosti - to je proces koji traži mnogo vremena i napora», ističe Pikering.

On smatra da političari u brojnim, sada evropskim samostalnim, a nekada državama u sastavu Sovjetskog Saveza, ne žele promene pravosudnog sistema, da nužne reforme sprovode veoma sporo, a vrlo često i nikako. Svuda prisutna korupcija i uticaj politike na pravosuđe u nekim od tih zemalja još prolaze nekažnjeno. Pikering ističe da korupcija ostaje veliki problem istočno-evropskih zemalja i da su neophodne promene u poslovnoj i političkoj kulturi da bi se stanje u pogledu korupcije popravilo. Može delovati zastrašujuće teško, ali transformacija korupcionaškog politikantstva i poslovanja je neizbežna u osiguravanju bezbedne investicione klime.

Entoni Kenedi, sudija američkog Vrhovnog suda, prisetio se jednog detalja iz razgovora o teškoćama promena političke i društvene kulture sa kolegom iz jedne bivše evropske komunističke države.

«Sve što sam mogao da kažem bilo je: ‘Kolega, to mora da se promeni. Vladavina zakona je temelj. Ne možete da čekate, nadajući se da će samostalnost pravosuđa da izroni iz korupcije. Vi morate to da promenite - ako imate nameru da odbranite vladavinu zakona’», priseća se Kenedi.

Izvesnost poslovne regulative i nezavisno i efikasno pravosuđe, temeljni su preduslovi za krajnje ozbiljno poslovanje; vladavina zakona predstavlja najjače sredstvo protiv korupcije i drugih društvenih anomalija - zaključili su, pored ostalog, pravni i drugi stručnjaci na nedavno održanoj međunarodnoj konferenciji o vladavini zakona ovde u Vašingtonu.

XS
SM
MD
LG