Linkovi

Džek Stro: Iran je sam izazvao ovaj problem niko drugi nije kriv


Učesnici Svetskog ekonomskog foruma u Davosu u Švajcarskoj, pažnju su posvetili naporima da se postigne stabilnost u Iraku i pitanjima u vezi sa iranskim programom obogaćivanja uranijuma. Britanski ministar inostranih poslova je pozvao Iran da preduzme korake da umiri međunarodnu zajednicu u vezi sa svojim nuklearnim namerama.

Britanski minister inostranih poslova Džek Stro, sa konferencije u Davosu je uputio Iranu poruku u vezi sa konfrontacijom oko programa obogaćivanja uranijuma.

“Iran je sam izazvao ovaj problem, niko drugi nije kriv. Ono što smo rekli je da Teheran mora da pruži objektivne garancije da nuklearni program ima isključivo mirnodopsku namenu. Mi pokušavamo da im pomognemo, Rusija to radi manje javno, ali uz direktna obećanja, takođe i SAD.”

U vezi sa situacijom u Iraku, britanski ministar inostranih poslova je rekao da se njegova država nada da će tokom ove godine smanjiti svoje vojno prisustvo u toj zemlji, ali tek onda kada Iračka vlada bude bezbedna. Džek Stro nije želeo da specifikuje koliko vojnika Britanija planira da povuče. Trenutno, u Iraku ima oko 8500 pripadnika britanskih oružanih snaga. Oko stotinu Britanaca je poginulo od marta 2003, kada je počela invazija, dok američkih žrtava ima više od 2000.

XS
SM
MD
LG