Linkovi

Karla del Ponte pozvala Srbiju da pre kraja februara izruči Ratka Mladića


Karla del Ponte apelovala je na EU da izvrši pritisak na Beograd kako bi se odbjegli optužnici konačno izveli pred sud u Hagu.

Del Ponte: Evropska Unija mora da pomogne kao što je to učinila i u slučaju Ante Gotovine. Potrebni su nam jasni znaci iz Beograda jer je Mladić u Srbiji i može da bude uhapšen. Srpska vlada mora da donese odluku o hapšenju i da Mladića zatim izruči Tribunalu u Hagu", kazala je Karla del Ponte, ističući da je rok za Mladićevo hapšenje i transfer "kraj februara, kako bi mogao da bude uključen u suđenje za zločine u Srebrenici”, čiji se početak očekuje sredinom godine.

Francuska ministarka Ketrin Kolona upozorila je na zajedničkoj konferenciji za novinare Srbiju i Bosnu i Hercegovinu na mogućnost privremenog prekida pregovora s Evropskom unijom o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, ako Ratko Mladić i Radovan Karadžic ne budu uhapšeni.

Karla del Ponte je danas saopštila da već mjesecima nije dobila nikakvub informaciju o kretanju Radovana Karadžića, ali da zna da je i dalje u regionu. “Mogao bi da bude u Srbiji ili Republici Srpskoj”, kazala je karla Del Ponte uz apel međunarodnim institucijama u BiH da budu aktivnije kada je u pitanju traganje i hapšenje Karadžića.

XS
SM
MD
LG