Linkovi

Umrla beba rođena nekoliko sati posle nesreće


Muška beba Grozdane Selimović, koja je rođena nekoliko sati nakon železničke nesreće u Bioču u kojoj je majka bila povređena, preminula je danas u Kliničkom centru u Podgorici. Beba je umarla jutros u osam sati i 35 minuta. Ona je rođena carskim rezom četiri sedmice prije termina. Od ponedjeljka uveče beba je bila u kritičnom stanju i smeštena u Centru za neonatologiju Instituta za dečje bolesti. Ovom smrću broj stradalih teške železničke nesreće u Bioču narastao je na 45.

Zdravstveno stanje pacijenata nepromenjeno

Zdravstveno stanje 12 pacijenata na Odeljenju intenzivne nege, stradalih u železničkoj nasreći, je nepromenjeno. Direktor Instituta za dečje bolesti Omer Adžović je rekao da je sedmoro dece, od čega jedno na odjeljenju intenzivne njege, u stabilnom stanju, ali je neophodno još da se prate određeno vreme, kako bi kući otišli potpuno oporavljeni. Direktor klinike za anesteziju, intenzivnu i terapiju bola Ljubica Pejakov kazala je da je struktura 12 pacijenata u intenzivnoj terapiji, među kojima je dvoje maloletne dece takva da su promene očekivane i predviđene. Predsjednik Odbora direktora KC-a Milan Mijović kazao je da je u KC-u trenutno 125 pacijenata, povređenh u teškoj železničkoj nesreći kod Bioča. Na odjeljenju urologije je šest pacijenata, na Internoj klinici četiri, Orl i maksilofascijalnoj hirurgiji pet, Institutu za bolesti dece sedam, od čega šest na hiruškoj klinici.

Direktor Odjeljenja za ortopediju i traumatologiju Žarko Dašić rekao je da je stanje svih 29 pacijenata na tom odjeljenju stabilno, navodeći da je do sada urađeno 20 operacija, a za sutra su predviđene još tri. Direktor Hiruškog odjeljenja Dragoljub Kastratović kazao je da je stanje 29 pacijenata koliko je trenutno na tom odjeljenju stabilno. Direktor Neurohirurgije Novak Lakićević Novak saopštio je da je svih pet operisanih pacijenata stabilno, sa tendencijom poboljšanja. Na konferenciji je saopšteno da za sada nema potrebe za ekspertskom pomoći lekara iz regiona, ali da u KC-u Crne Gore računaju na nju u slučaju potrebe.

Transfuziolog Mirjana Savićević kazala je da u KC-u trenutno raspolažu svim krvnim grupama, dok je načelnik Apoteke KC-a Ljiljana Jauković saopštila da lekova i medicinskog materijala ima dovoljno.


XS
SM
MD
LG