Linkovi

Galjak: Žarko želimo da proces stabilizacije i asocijacije BiH krene punom parom


Pregovori Brisela i Sarajeva, koji su započeli, ništa neće sami po sebi rešiti- njihov tok i dinamiku odrediće, pre svega, volja bh političara da se uhvate ukoštac sa problemima i provedu neophodne reforme, stav je zvaničnika EU.

Šef kabineta visokog predstavnika EU, Havijera Solane, Kristina Galjak:

"Stav EU je vrlo jasan- žarko želimo da proces stabilizacije i asocijacije BiH krene punom parom, jer je to najbolji način da se suoči i nadju rešenja za brojna pitanja kojima bi BiH trebala, po našem mišljenju, da se što prije bavi. Nije bilo lako doneti odluku o početku pregovora i sada bi smo želeli da stvari idu dobro i EU će u tom pravcu učiniti sve što je potrebno. Jasno nam je da će uskoro biti izbori , ali to pitanje treba držati odvojeno od odnosa sa Unijom i pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju".

Niko ne spori da ni bh strani tokom pregovora neće biti lako- političari se suočavaju sa potrebom ispunjavanja obaveza prema Briselu, a za vratom, sem skorih izbora, imaju i potrebu urgentnog prilagodjavanja ustava integracijskom procesu. Za direktora Evropske stabilzacijske inicijative, Geralda Knausa, rešenje je u snažnoj evropeizaciji zemlje, šta god da to znači:

"Proces ozbiljne evropeizacije mora započeti. To znači aplikaciju kojom će Bosanci i Hercegovci potvrditi da se žele pridružiti, te suštinsku analizu svakog od delova bh politike, provedenu od strane Evropske komisije. To se dogadja kada aplicirate, pa zauzvrat dobijete hiljade pitanja na koja vlada mora odgovoriti- od zdravstvene politike, trgovine, transporta...odnosi se to na sva polja, i pokazaće koliko je BiH daleko od EU, koje institucije treba izgraditi. Verujem da će strane reforme, pa i one ustavne u BiH, započeti sa ovom ozbiljnom evropeizacijom".

Ovaj politički analitičar je uveren da će stvarni pomaci doći tek sa kandidatskim statusom- vremenski, izuzetan uspeh bi za državu bio kada bi postala kandidat naredne godine. Imajući na umu dužinu "kandidatskog staža" Bugarske i Rumunije, Knaus ukazuje da bi BiH mogla u čekaonici za punopravno članstvo provesti najmanje jednu deceniju...

XS
SM
MD
LG