Linkovi

Elektronska baza podataka pomaže naučnicima širom sveta


Kompjuterska baza podataka u Sjedinjenim Državama pomaže naučnicima koji pokušavaju da naprave vakcinu koja će ljudsku populaciju učiniti imunom na ptičiji grip - bolest koja ubija živinu i čiji virus može da mutira i zarazi ljude. Reč je o elektronskoj bazi podataka, lociranoj u Nacionalnoj laboratoriji u Los Alamosu, u zapadnoj američkoj državi Novi Meksiko, u koju se dnevno slivaju informacije iz svih krajeva sveta:

Tokom protekle dve godine prisustvo patogenog virusa ptičjeg gripa registrovano je od Azije do istočne Evrope – poslednje žarište bilo je u istočnoj Turskoj. Ljudi, kako se veruje, virsuom ptičijeg gripa mogu se zaraziti samo u bliskom kontaktu sa zaraženim pricama, ali naučnici strahuju da bi u budućnosti milioni ljudi mogli da podlegnu bolesti ukoliko virus u mutira i počne da se prenosi među ljudima.

Naučnica Ketri Meken /Cathrine Macken/ rukovodi bazom podataka u Nacionalnoj laboratoriji u Los Alamosu u Novom Meksiku.

Ona kaže da ako je jedna jedina ćelija inficirana sa dva tipa virusa, može da dođe do njihovog mešanja i nastajanja nove forme virusa koji bi imao neke karakteristike virusa ptičjeg gripa, a neke karakteristike običnog gripa od koga obolevajuljdi.

"Ukoliko takav mutirani virus počne da se prenosi među ljudima, s obzirom na to da ima karakteristike ptičjeg gripa, nepoznate čovekovom organizmu - on stoga postaje veoma moćan u smislu efekta na ljudsku populaciju.“

U pomenutu bazu podataka beleže se rezultati istraživanja ptičjeg gripa na globalnom nivou, što je važno, jer se virusi gripa konstantno menjaju.

”Mi obezbedjujemo bazu podataka i činimo je dostupnom naučnicima. Takođe smo obezbedili sredstva koja oni mogu da koriste za analiziranje tih podataka. Reč je o programu koji pomaže istraživačkim institucijama širom sveta“, kaže Meken.

Naučnici ne znaju tačno kako virus ptičijeg gripa inficira ljude. Ketri Meken je šef istraživanja kojim se pokušava odgovoriti na to pitanje.

”Mi sada prikupljamo statističke podatke o virusima ptičijeg gripa. Posmatramo viruse gripa koji pogađa ljude i uporedjujemo ih sa virusima ptičjeg gripa“, kaže Ketri Meken.

Rezultati njenog rada zatim idu na genetsku analizu u laboratoriji.

”Tragamo za ustaljenim pojavama u evoluciji genetskih kodova. Tražimo vezu izmedju tih nizova. Na primer, da li ptičji grip u Aziji, recimo na Tajlandu - liči na ptičji grip u Kini“, objašnjav a Ketri Meken.

Trenutno ne postoji vakcina koje bi ljude zaštitila od ptičijeg gripa, što znači da taj virus i dalje predstavlja ozbiljnu pretnju.

XS
SM
MD
LG