Linkovi

Vekarić: Uskoro privođenje haških begunaca


Portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je da će se ubrzo rešiti problemi begunaca Haškog tribunala i da će oni biti privedeni pravdi.Vekarić smatra da postoji potpuna mobilizacija političkih, pravosudnih, policijskih i drugih društvenih snaga da se tako nešto uradi, jer Srbija ne može da bude talac jednog ili dva čoveka.

Potraga za haškim beguncima spomenuta je u nešto drugačijem kontekstu i prilikom potpisivanja sporazuma o tehičkoj saradnji Srbije i Crne Gore i mirovnih trupa Evropske unije u Bosni i Hercegovini. Naime, šef diplomatije državne zajednice Vuk Drašković naglasio je da taj sporazum predviđa isključivo transfer trupa Eufora iz Bosne i Hercegovine na Kosovo, a ne mogućnost da snage Eufora prelaze u Srbiju i hapse haške optuženike.

Istovremeno, Drašković je naglasio da je sporazum još jedna potvrda opredeljenosti Srbije i Crne Gore da postane ćlanica Eufora i NATO programu Partnerstvo za mir ali je zatim upozorio da:

" U tu evroatlantsku integraciju ne možemo da uđemo dok ne uklonimo prepreku u saradnji sa Haškim tribunalom i zato se stalno vrtimo u krugu koji mora biti presečen".

Inače, Sporazum o tehničkoj saradnji sa Euforom sličan je onome koji je prošlog leta ministar Drašković potpisao sa generalnim sekretarom NATO-a Jap de Hopom Sheferom o transferu trupa Atlantske alijanse kroz Srbiju i Crnu Goru. Komandant Eufora u Bosni i Hercegovini, italijanski general Đanmarko Kjarini naglasio je da sporazum potvrđuje nastojanje Beograda da unapredi reforme ka stabilnost i evroatlantskim integracijama.

XS
SM
MD
LG