Linkovi

Američki senatori o rešenju iranskih nuklearnih ambicija


Vodeći senatori iz obe glavne političke stranke slažu se u oceni da nema jednostavnih odgovora kada se radi o zaustavljanju iranskih nuklearnih ambicija, ukazujući pri tom da nije moguće isključiti ni upotrebu vojne sile. Ti komentari usledili su posle izjave izraelskog ministra odbrane da jevrejska država neće moći da toleriše iransko nuklearno naoružanje i da, u tom cilju, vrši pripreme za svoju odbranu.

Republikanski senator iz Arizone, Džon Mekkejn izjavio je da je vreme da pitanje nuklearnih aktivnosti Irana bude izneto pred UN radi mogućih sankcija. Medjutim, Mekkejn je priznao da bi Rusija i Kina, stalne članice Saveta bezbednosti, mogle da se usprotive uvodjenju sankcija Iranu. Drugi republikanski senator, Pet Roberts, iz Kanzasa, bio je još otvoreniji u svojoj oceni mogućnosti za razrešenje spora o iranskom nuklearnom programu u UN.

«Sankcije neće dati rezultate ukoliko ne budemo imali usaglašenu poziciju glavnih trgovinskih partnera Irana. U Savetu bezbednosti imate problem pošto Kina i Rusija trguju sa Iranom, a te dve zemlje neće dozvoliti sankcije,» rekao je senator Roberts.

Demokratski senator Džozef Liberman smatra da treba razmotriti sve opcije kako bi Iran bio sprečen da se domogne nuklearnog oružja.

«Dobro je što saradjujemo sa Britanijom, Francuskom i Nemačkom ali je tempo tih nastojanja suviše spor,» rekao je Liberman. «Moramo da iznesemo tu situaciju pred UN. Pesimista sam u pogledu izgleda da Rusija i Kina dozvole da učinimo ono što bismo hteli. Mislim da ćemo morati da formiramo «koaliciju voljnih» - pre svega da bismo uveli ekonomske sankcije Iranu. Pored toga, ine možemo da isključimo ni vojnu opciju,» ukazao je Liberman. Slično mišljenje izneo je i senator Mekkejn.

«Ne možemo da isključimo vojnu opciju. Ali, moramo da jasno stavimo do znanja da je to zaista poslednja opcija. Jedina stvar koja bi bila gora od toga da SAD pribegnu vojnoj opciji je Iran naoružan nuklearnim oružjem. Oni već imaju rakete na koje mogu da postave to oružje,» rekao je senator Mekkejn. On je pri tom naveo da razume strahovanja od iranskih namera u Izraelu, imajući u vidu izjave iranskog predsednika Mahmuda Ahmadinedžada da bi Izrael trebalo da bude izbrisan sa mape.

XS
SM
MD
LG