Linkovi

U Sidneju uhapšen Dragan Vasiljković poznatiji kao kapetan Dragan


Australijanac srpskog porekla optužen pred hrvatskim sudom za ratne zločine počinjene tokom rata u Hrvatskoj Dragan Vasiljković, poznat kao kapetan Dragan, uhapšen je u Australiji, rekao je državni tužilac Filip Rudok. Vasiljković je uhapšen u Sidneju kada su australijske vlasti dobile zahtev od Vlade Hrvatske, rekao je Rudok.

Vasiljković [51] se pojavio pred sudom u Sidneju i biće u zatvoru do saslušanja 27. januara. Hrvatska optužuje Vasiljkovića za mučenje i ubistvo hrvatskih vojnika i civila u Kninu gde je Vasiljković bio komandant srpske paravojne jedinice poznate kao 'Knindže'.

Vasiljković živi u Australiji ali ima i srpsko državljanstvo. Rudok je rekao da Hrvatska sada ima 60 dana da formalno zatraži izručenje Vasiljkovića i tada će pitanje biti prosleđeno sudu. U slučaju da sud odluči da Vasiljkovića treba izručiti, ministar pravosuđa Kris Elison će odlučiti da li će ga poslati u Hrvatsku na suđenje.

U prvim reagovanjima iz Hrvatske, hrvatska ministarka pravde Vesna Škare-Ožbolt pozdravila je postupak australijskih vlasti koje su uhapsile Dragana Vasiljkovića i izjavila da je procedura u županijskom sudu pred završetkom i da se čeka pravosnažnost sudskih odluka jer još traje rok za žalbe

XS
SM
MD
LG