Linkovi

Zapadna hemisfera teži samostalnom snabdevanju energijom


Savet zemalja zapadne hemisfere, grupa za javnu politiku sa sedištem u Vašingtonu, zalaže se za ambiciozni projekat saradnje i integracije u oblasti energetike na američkom kontinentu. Krajnji cilj je samostalnost zapadne hemisfere u snabdevanju energijom.

Zagovornici tvrde da bi plan podstakao ekonomski razvoj i učvrstio demokratiju na čitavom kontinentu, ali priznaju da potencijalni problemi postoje, uključujući i politički spor izmedju SAD i nekih od njihovih najvećih energetskih partnera kao što je Venecuela.

Potpredsednik Saveta zemalja zapadne hemisfere, Erik Fransvort, smatra da, u sektoru energetike, SAD treba da se prvo okrenu svojim susedima i partnerima na američkom kontinentu. On tvrdi da zapadna hemisfera poseduje ogromne neiskorišćene izvore energije, čija bi pravilna upotreba donela ogromne koristi čitavom regionu.

«Ne možete govoriti o razvoju hemisfere a ne govoriti o energiji. Teško je, na primer, sagledati kako će zemlja kao što je Bolivija moći da se razvija ako izostavite energiju iz čitave jednačine. Verujemo da zemlje zapadne hemisfere imaju zajedničke interese».

Nekima bi ideja o energetskoj samostalnosti čitavog američkog kontinenta mogla da zvuči neubedljivo, s obzirom na to da SAD troše oko 25% globalne energije, a najveće svetske rezerve nafte i prirodnog gasa nalaze se na drugim kontinentima. Medjutim, Farnsvort ukazuje da je najveći američki snabdevač energijom Kanada a ne Saudijska Arabija, i da se značajne rezerve energije mogu naći u Venecueli, Boliviji i drugim zemljama zapadne hemisfere.

«U našoj hemisferi ima dovoljno izvora energije. Ono što nedostaje su velike investicije neophodne za razvoj tih resursa. Zato zemlje treba da stvore klimu za investicije pri čemu inostrane energetske kompanije mogu da rade u partnerstvu sa lokalnim vladama i razvijaju resurse na obostranu korist».

Jednostavno rečeno, velike rezerve nafte, gasa ili uglja nisu dovoljne. Njihovo izvlačenje iz tla iziskuje infrastukturu a sredstva za njenu izgradnju će biti ulagana samo ako investitori imaju poverenja u odredjenu zemlju.

Farnsvort kaže da nacije koje žele da privuku kapital moraju da promovišu vladavinu zakona, da se bore protiv korupcije, kontrolišu poreze i propise, i obrazuju radnu snagu.

Zagovornici saradnje na zapadnoj hemisferi priznaju da postizanje političkog konsenzusa neće biti lako. Iako su SAD najveći kupac venecuelanske sirove nafte, predsednik Hugo Čavez je optužio Bušovu administraciju da planira invaziju na njegovu zemlju, i zapretio da će obustaviti prodaju nafte Americi.

Novi predsednik Bolivije, Evo Morales, izjavio je da njegovu osiromašenu zemlju eksploatišu bogate zemlje i multi-nacionalne korporacije. Pa opet, neki od aktera medjunarodne trgovine energijom kažu da ih ne brine pojava populističkih, pro-levičarskih lidera u delovima Latinske Amerike. Stiv Volš, potpredsednik američkog energetskog giganta AES Corporation, kaže da ga Evo Morles podseća na još jednog vatrenog socijalistu koji je ublažio svoj ton i promenio stav prema biznisu kada je došao na vlast – brazilskog predsednika Injacia «Lulu» da Silvu.

«Predsednik Lula se, u najvećoj meri, pokazao umerenim političarem i preduzeo je korake da promoviše razvoj poslovanja u svojoj zemlji. Ne verujem da bi predsednik Morales poveo zemlju u tako radikalnom smeru da investitori u sektoru energetike povuku svoje uloge i pobegnu».

Erik Fransfort iz Saveta zemalja zapadne hemisfere u medjuvremenu podseća da će, u slučaju da SAD budu spore u traženju novih energetskih potencijala na tom kontinentu, Kina rado iskoristiti te poslovne mogućnosti.

Proteklih godina Kina je već investirala u niz projekata u Venecueli, Ekvadoru, Peruu, Brazilui Argentini, i izrazila snažnu želju da ojača veze u sektoru energetike sa Bolivijom.

XS
SM
MD
LG