Linkovi

Lajčak: Razgovori o uslovima za održavanje referenduma u Crnoj Gori


Evropski izaslanik Miroslav Lajčak najavio je da će razgovori o uslovima za održavanje referenduma u Crnoj Gori početi u ponedjeljak, 23. januara, sa liderima suverenističkog i unionističkog bloka i poručio da se sa ultimatumina neće nigdje stići.

Upitan za mišljenje o stavu Socijalističke narodne partije da su preduslovi za razgovor o referendumu formiranje koncentracione vlade i smjena čelnih ljudi policije, on je kazao da je “upoznat sa tim, ali da njegov mandat nije da komentariše sva unutrašnja politička zbivanja u Crnoj Gori”.

“Ključna riječ je dogovor ili kompromis, a ne uslovljavanje ili ultimatum sa jedne ili druge strane. Ako počnemo sa ultimatumima, nećemo nigdje stići", kazao je Lajčak podgoričkim medijima.

Lajčak je najavio da tokom misije planira i sastanke sa predstavnicima “uticajnih” nevladinih organizacija, vodećim intelektualcima i poglavarima vjerskih zajednica.

Prema navodima medija, umjesto dosadašnje prakse da se pojedinačno sastaje sa predsjednicima partija, Lajčak će treću rundu pregovora početi tako što će za jednim stolom biti lideri opozicije Predrag Bulatović i Predrag Popović, dok će za stolom suverenističkog bloka biti Milo Đukanović i Ranko Krivokapić

Za to vrijeme, članice vladajuće koalicije, Demokratska partija socijalista i Socijaldemokratska partija formirale su svoje timove za pregovore o referendumu.

Na nivou opozicije - Socijalistička narodna partija, Narodna stranka i Demokratska srpska stranka formirale su sedam ekspertskih timova.

Timovi bi svoje pozicije trebalo da predstave evropskom izaslaniku za crnogorski referendum Miroslavu Lajčaku, tokom posjete Podgorici koja se očekuje početkom naredne sedmice.

XS
SM
MD
LG