Linkovi

Američki savet za svetska pitanja fokusiran na nove sile koje se pomaljaju na svetskoj sceni


Američki savet za svetska pitanja je organizaija pod čijim potkroviteljstvom radi niz nevladinih grupa sa ciljem da prosečne Amerikance upoznaju sa medjunarodnom politikom. Savet je upravo održao svoju godišnju konferenciju posvećenu novim silama koje se pomaljaju na svetskoj sceni: Kini, Indiji, Brazilu i Rusiji.

Džeri Lič, predsednik Američkog saveta za svetska pitanja, kaže da je svrha ovogodišnje konferencije bio pokušaj da se stekne bolji uvid u ulogu Sjedinjenih Država u, kako se izrazio, novom svetskom poretku koji je u procesu stalne promene.

”Mi smo deo procesa re-konceptualizacije novog svetskog poretka u kojem tražimo svoje mesto.“

Lič je pomenuo sve veću važnost Brazila, Indije i Rusije, ali se uglavnom fokusirao na Kinu, koja prerasta u jednu od najvećih ekonomija sveta i koja još uvek rapidno raste. Profesor sa Harvarda, Roderik MekFarkuhar, ukazao je da je Kina sve prisutnija na globalnoj sceni ali da mora da prihvati demokratski sistem uprave ukoliko želi ugled i poštovanje u svetu.

”Problem je kako preći sa diktature komunističke partije - doduše daleko blaže nego pod Mao Cetungom, ali još uvek diktature - na demokratski sistem, na neku vrstu pluralističkog sistema u kojem gradjani imaju pravo glasa.“

Profesor Mek Farkuhar je izjavio da to za Kinu neće biti lak put. Povukao je paralelu sa drugim energičnim, ali u krajnjoj instanci katastrofalnim pokretima iz novije kineske istorije, kao što je to bila kulturna revolucija.

”Šok terapija je ono što je Kinu tokom proteklih dvesta godina oblikovalo da postane ono što je danas. Bojim se da će za prelaz na pluralistički sistem, koji možda neće biti demokratija američkog stila, biti potreban još jedan šok.“

U medjuvremenu, drugi govornici na konferenciji Saveta za svetska pitanja naglasili su da Amerikanci moraju da se pripreme za svet koji je sve više medjusobno povezan. Direktor Nacionalne obaveštajne službe Džon Negroponte je rekao da je podsticanje interesovanja američke javnosti za inostranu politiku visoki prioritet za američku vladu.

”Moramo uložiti intenzivna nastojanja da Amerikanci više uče strane jezike. Stoga smo nedavno državni sekretar, sekretar za odbranu i ja zajednički pokrenuli inicijativu da se učenju stranih jezika posveti mnogo veća pažnja -- od predškolskog obrazovanja do mature.“

Džonu Negroponteu je dodeljena nagrada Američkog saveta za svetska pitanja za životno delo u diplomatskoj službi.

XS
SM
MD
LG