Linkovi

Arktička zima u Rusiji preti dostavi gasa u Evropi


" hspace=2 src="/serbian/images/ap_russia_moscow_cold_18jan06_eng_195.jpg" width=210 align=left vspace=2 border=0>Funkcioneri u Moskvi, uveli su vanredni program za štednju energije, u jeku arktički niskih temperatura, koje već osujećuju dostavu gasa Evropi. I mada je Rusija poznata po svojim oštrim i naizgled beskrajnim zimama, meteorolozi kažu da je hladan talas koji je ove nedelje zahvatio glavni grad vidjen samo dva puta u poslednjih 100 godina. Kao rezultat gradski funkcioneri su uveli ukidanje struje stotinama fabrika i biznisa, koji nisu od suštinske važnosti, u cilju štednje za bitnije svrhe, poput grejanja u kućama i bolnicama. Trenutno su ugašene svetleće reklame i osvetljenja na gradilištima širom glavnog grada.

Glavi menadžer ruskog energetskog giganta, Aleksandar Bondarenko, kaže da su ovi potezi samo privremeni i da će sve usluge biti uspostavljene u punom kapacitetu, kad hladni talas popusti. Medjutim, Bondarenko upozorava da bi sledećih nekoliko dana mogli biti teški.

U medjuvremenu, najveći energetski koncern, državni Gazprom, počeo je smanjenje isporuka prirodnog gasa Evropi -- uključujući Italiju, Madjarsku i Srbiju -- kako bi uštedeo zalihe za ruske potrošače kojima su one potrebne. U komentarima koje je prenela ruska televizija, sekretar za štampu Gazproma, Sergej Kurpijanov, pokušao je da ublaži zabrinutost nervozne javnosti. Naime mnogi gradjani se pitaju u kojoj je meri pouzdan sistem starog, centralnog grejanja iz sovjetske ere koji opslužuje mnoge domove u Rusiji. Kurpijanov kaže da je ruski narod prioritet ove kompanije.

Kurpijanov izražava nadu da će evropski klijenti Gazproma razumeti potrebu za takvim hitnim merama i shodno tome i planirati. Lokalne TV stanice u medjuvremenu prenose snimke beskućnika okupljenih na stanicama podzemne železnice i drugde u gradu u pokušaju da se zaštite od smrzavanja.

Meteorolozi kažu da je ledena temperatura rezultat arktičke vazdušne mase iz Sibira koja je zahvatila zapadni deo Rusije gde živi najveći deo populacije. Nije izvesno koliko će to potrajati, ali meteorolozi očekuju da već ledene temperature padnu još više u predstojećim danima.

Na jugozapadu Rusije u regionu Volge, zbog popucih cevi gotovo deset hiljada ljudi je bez centralnog grejanja i vode, a temperatura je pala na minus 36 stepeni Celzijusa. Na dalekom severu, temperature su dostigle rekordno niski nivo od minus 61 stepen Celzijusa.

XS
SM
MD
LG