Linkovi

SAD odbacuju ponudu za primirje iznetu u audio snimku Bin Ladena


Zvaničnici američke obaveštajne službe kažu da je glas sa audio snimka objavljenog na arapskoj TV stanici Al Džazira glas Osame bin Ladena.

Odgovor predstavnika Bele kuće Skota MekLelana na ponudu primirja bio je jasan:

”Sa teroristima ne pregovaramo; protiv terorista se borimo dok ih ne onesposobimo.“

Gospodin MekLelan je na brifingu za novinare odbio da rasrpavlja o pomenutom snimku jer ga još uvek analizira obaveštajna služba, ali je rekao da nije tajna da bi Al Kaida volela da ponovo napadne SAD.

”Mi znamo da neprijatelj želi da nas ponovo napadne i da nam nanese još veću štetu no što je to već učinio. Zato moramo da nastavimo da se borimo protiv njega i zato se ne možemo zaustaviti dok neprijatelj ne bude poražen.“

MekLelan je naglasio da je Al Kaida danas daleko slabija nego što je bila kada je izvršila terorističke napade 11 septembra 2001.godine. Prema njegovim rečima, mnoge vodje Al Kaide su uhapšeni ili ubijeni, dok se drugi - poput Osame bin Ladena - kriju.

”Jasno je da je on u begstvu i da je pod velikim pritiskom kao i drugi odbegli lideri Al Kiade. Gonićemo ih dok ih ne izvedemo pred lice pravde.“

Predstavniku Bele kuće je postavljeno pitanje da li možda postoji veza izmedju objavljivanja tog snimka i nedavnih napada na lokacije u Pakistanu na kojima su bili teroristi. On je rekao da će se tim pitanjem pozabaviti obaveštajna služba dok analizira audio snimak tragajući za detaljima koje bi mogli da budu korisni u ratu protiv terorizma. Stanica Al Džazira je izvestila da je poruka bin Ladena -- prva od decembra 2004. godine -- snimljena prošlog meseca i da se u njoj pominju bombaški napadi u Londonu prošlog juna, kao i pad popularnosti predsednika Buša, zabeležen u poslednjim mesecima 2005.godine.

XS
SM
MD
LG