Linkovi

Odbrana Miloševića predala garancije Rusije za njegovo privremeno oslobadjanje


Tužilaštvo Haškog tribunala danas je ponovilo da je general Ratko Mladić u Srbiji, a ne BiH, gde je za njim tragala policija Republike Srpske. Istovremeno, odbrana Slobodana Miloševića predala je sudu garancije Rusije za njegovo privremeno oslobadjanje radi
lečenja u Moskvi.

Na redovnom susretu sa novinarima u Hagu, predstavnica Tužilaštva Florans Artman naglasila je da su u Srbiji ne samo Mladić, nego i ukupno petorica od šestorice optuženih koji su još na slobodi, sugerišući da je tamo i Radovan Karadžić. Ona je rekla da Tužilaštvo očekuje od vlasti u Beogradu da begunace uhapsi. To će, prema rečima Artmanove, biti tema radne posete glavne tužiteljke Karle Del Ponte Beogradu početkom februara, kao i pristup dokumentima koje Tužilaštvo traži od srpskih vlasti.

Del Ponteova će, rekla je Artmanova, sutra o saradnji Srbije i hapšenju begunaca u Briselu razgovarati sa generalnim sekretarom NATO Japom de Hop Sheferom i visokim zvaničnicima EU Havijerom Solanom i Olijem Renom. Artmanova je naglasila da će glavna tužiteljka obavestiti zvaničnike EU o "kvalitetu i nivou saradnje Srbije" sa
Tribunalom, primećujući da vlasti u Beogradu nisu uhapsile nijednog optuženog od izručenja pukovnika Ljubiše Beare, u oktobru 2004. godine.

U Hagu je večeras, inače, potvrdjeno da je odbrana Slobodana Miloševića Tribunalu predala garancije vlade Rusije za privremeno puštanje Miloševića na lečenje u Moskvu. Lično obećanje da će se vratiti pred sud, ako bude pušten, sudijama je predao i sam Milošević. Milošević je 20. decembra prošle godine sudijama podneo zahtev da bude privremeno oslobodjen kako bi ga u Moskvi pregledali specijalisti instituta Bakuljev. Rok za odluku sudskog veća ne postoji, ali se ona može očekivati ubrzo, jer se sudjenje nastavlja idućeg ponedeljka.

XS
SM
MD
LG