Linkovi

SAD obećale 334 miliona dolara za prevenciju pandemije ptičijeg gripa


Sjedinjene Države obećale su 334 miliona dolara za prevenciju pandemije ptičjeg gripa - što je najveća finansijska dotacija koju je neka država obećala na upravo završenoj donatorskoj konferenciji u Pekingu.

Učesnici dvodnevnoe međunarodne konferencije kažu da je za prevenciju širenja patogenog virusa H5N1, obećano skoro dve milijarde dolara, što prevazilazi prvobitno planiranu sumu od milijardu i dve stotine miliona. Šef američke delegacije, ambasador Nensi Pauel, izjavila je da je novac koji su ponudile Sjedinjene Države namenjen uglavnom zemljama jugoistočne Azije, posebno Indoneziji, Vijetnamu, Kambodži i Laosu.

”Najavili smo da ćemo sa 334 miliona dolara pomoći globalnim nastojanjima u borbi protiv ptičijeg i drugih vrsta gripa. Najveći deo tih sredstava namenjen je bilateralnim programima i tehničkoj pomoći“, kaže Nensi Pauel.

Drugi najveći donator je Evropska unija, koja je obećala 20 miliona dolara. Kina je kao koorganizator konferencije obećala 10 miliona. Oranizatori kažu da je potrebno da se u najskorije vreme sve nacije, a posebno siromašne, pripreme za moguću humanu pandemiju.

Nakon što je ovog meseca u Turskoj ptičiji grip odneo 4 ljudska života, što su prve žrtve van istočne Azije, ukupan broj mrtvih se od 2003. godine popeo na 80. Američki funkcioneri saopštili su da je deo sredstava koje je obećao Vašington namenjen i Turskoj, ali i nekim još neidentifikovanim afričkim zemljama. Saopšteno je da će se američkim sredstvima finansirati isključivo bilateralni programi i ta se sredstva - kao što je predložio domaćin donatorske konferencije - neće slivati u zajednički fond.

Inače, kineski premijer Ven Djibao apelovao je na početku konferencije da prilozi za globalni fond za prevenciju pandemije ptičijeg gripa budu dobrovoljeni. Kineski lider je rekao da Kina podržava osnivanje multi-lateralnog fonda za pomoć, koji ne bi uslovljavao pojedine zemlje, poput Kine koja je i korisnik pomoći.

Američki funkcioneri su saopštili da će se bilateralni programi pomoći sprovoditi u tesnoj saradnji sa vladama država primalaca pomoći i medjunarodnim agencijama poput Svetske zdravstvene organizacije i Organizacije za hranu i poljoprivredu.

XS
SM
MD
LG