Linkovi

Tužbom žele da zaustave prisluškivanje


Dve američke organizacije koje se bore za zaštitu ljudskih prava i sloboda podnele su tužbu kako bi naterale administraciju predsednika Buša da okonča realizaciju programa, kojim je, u sklopu anti-terorističkog delovanja, dozvoljeno prisluškivanje američkih građana.

Američko udruženje za zaštitu građanskih sloboda i Centar za ustavna prava, traže da sud zabrani prisluškivanje kao nezakonito. Predsednik Buš je, neposredno nakon napada 11. septembra 2001. na Njujork i Vašington, angažovao Agenciju za nacionalnu bezbednost da prisluškuje telefonske razgovore i prati elektronsku poštu bez sudskog naloga.

Predsednik kaže da je reč o neophodnom anti-terorističkom programu. Organizacije koje su podnele tužbu navele su da su prisluškivanim osobama uskraćena ustavom garantovana prava na privatnost i slobodu govora.

Juče se optužbama na račun Bušove administracije pridružio i bivši potpredsednik Al Gor. Portparol Bele kuće Skot Meklelan rekao je danas da je Gor dvoličan pošto je i Klintonova administracija autorizovala slične akcije bez sudskih naloga

XS
SM
MD
LG