Linkovi

Đukanović: Nezavisna Crna Gora realnost u aprilu


Crnogorski premijer Milo Đukanović ocijenio je danas da se treba pripremiti za novu realnost na Balkanu i Evropi nakon aprila i novu nezavisnu državu Crnu Goru. On je to rekao nakon razgovora sa delegacijom Socijaldemokratske partije Austrije u Podgorici.

Đukanović je rekao da će Crna Gora i nakon sticanja nezavisnosti nastaviti sa istim entuzijazmom i odgovornošću da doprinosi stabilnosti u regionu i njegovom potpunijem uključivanju u evropsku i evroatlansku zajednicu.

Đukanović je obavijestio goste iz Austrije o pripremama Crne Gore na organizaciji demokratskog referenduma planiranog za april i odlučnosti vlasti da tokom njegove organizacije u potpunosti implementira najviše evropske demokratske standarde i preporuke Venecijanske komisije.

Predsjednik odbora SDP-a Austrije za spoljnu politiku Piter Šider kazao je da je kao član Venecijanske komisije veoma zadovoljan uvjeravanjima od Đukanovića da će se ispoštovati najviši evropski standardi i predlozi u pogledu referenduma.

On je rekao da niko u ime EU ne može govoriti o njenoj spremnosti da u slučaju izglasavanja crnogorske nezavisnosti napravi dva sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji, ali i istakao da to ne bi trebalo da predstavlja problem.

Gostima iz Austrije, predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić saopštio je da su crnogorske vlasti ispoštovale sve zahtjeve Evropske unije u vezi sa referendumom.

On je, u razgovoru sa delegacijom Socijaldemokratske partije Austrije, istakao važnu ulogu evropskog izaslanika Miroslava Lajčaka u procesu uspostavljanja direktnog političkog dijaloga.

No, crnogorsko Udruženje boraca ratova od 1990. godine tvrdi da evropski izaslanik za crnogorski referendum Miroslav Lajčak svojim izjavama otežava pregovaračku poziciju pristalica zajedničke države.

Udruženje navodi da je saglasno sa Lajčakom da pitanje referenduma u Crnoj Gori treba rješavati na demokratski način u sklopu institucija sistema, ali i tvrdi da Lajčak zaboravlja da ukaže i na obavezu poštovanja odredbi crnogorskog Ustava koje se odnose na to pitanje.

XS
SM
MD
LG