Linkovi

Demaći: Neprihvatanje prava na samoopredeljenje većine naroda vodi u nove sukobe


U razgovoru sa koleginicom Vesnom Bojičić, nekadašnji portparol OVK, sada predsednik Saveza književnika Kosova - Adem Demaći - kaže da zazire od statusnog rešenja koje bi Kosovu bilo nametnuto.

On smatra da je nezavisnost Kosova najbolje rešenje, jer bi kako kaže – “neprihvatanje prava na samoopredeljenje većinskog naroda vodilo u nove sukobe”.

“Polazim od inteeresa Balkana. Meni je stalo da se ovo područje koje je, evo 100 godina bilo poprište mnogih ratova i krvoprolića stabilizuje. Da rešimo to pitanje. A to pitanje će se rešiti ako narodi odlučuju o svojoj sreći i budućnosti».

Demaći kaže da je jedini način da Srbija krene putem demokratizacije «da se otarasi svih onih koji odbijaju da žive sa njom kao takvom državom».

Nezavisnost Kosova, po njegovim rečima, neće rešiti sve pitanja Albanaca na Balkanu, ali će umnogome stabilizovati «ovaj deo regiona».

Po njegovim rečima politika Beograda «više od autonomije, manje od nezavisnosti» predstavlja «novi plan za staru politiku koju je Srbija na Kosovu sprovodila decenijama».

Demaći optužuje vladu Srbije da propagira podelu i otcepljenje jednog dela kosovske teritorije.

«Srbija predlaže decentralizaciju i neka rešenja za srpski živalj na Kosovu. Dobro, ima pravo. Treba da se brine za srpski živalj. Ali Srbija zaboravlja da ima Preševo, Bujanovac... Neka Srbija svojim primerom pokaže kako ona misli da bi trebalo rešiti probleme Srba na Kosovu, a ne da traži da se, maltene, za Srbe na Kosovu stvori nova država, koja nije postojala nikad... i da komadaju Kosovo onako kako to oni u Beogradu planiraju. Oni bi tako da ovde stvore jednu novu Palestinu u sred Evrope, koja će biti jedna velika, kancerozna bolest, koja će biti na teretu svih naroda, ne samo Albanaca i Srba», kaže Demaći.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG