Linkovi

Buš traži podršku javnosti njegovoj politici prema Iraku


Predsednik Buš je protekle nedelje govorima u Vašingtonu i Kentakiju nastojao da obnovi podršku javnosti njegovoj politici prema Iraku.

Izvesno je da će Irak biti krupno pitanje na novembarskim izborima za američki Kongres, i predsednik Buš nastoji da poboljša izglede Republikanaca uveravanjem javnosti da SAD moraju da ostanu u Iraku i završe posao. Predsednik je takodje imao poruku za Demokrate koje se suprotstavljaju njegovoj politici prema Iraku, koje je upozorio da se narednih meseci ne upuštaju u, kako je rekao, «neodgovorne debate».

«Dok se približavaju izbori za Kongres, ljudi treba da imaju na umu kakav uticaj njihova retorika može da ima na naše vojnike čiji su životi u opasnosti, i kako može da utiče na neprijatelja, koga ta retorika može da oslabi ali i ojača».

Demokrate su i dalje podeljene po pitanju Iraka ali se mnoge ne slažu sa predsednikim predlogom da se stiša čitava debata.

Demokratski kongresmen Džim Moran iz Virdžinije nedavno je o tom pitanju razgovarao sa glasačima iz te države.

«Nema većeg patriotizma, niti ičega što je više svojstveno SAD od učešća u debati, čak i ako je to intenzivna, žučna i teška debata o tome u kom smeru naša zemlja treba da ide u budućnosti».

Rejting popularnosti američkog predsednika dramatično je pao tokom 2005. godine, prevashodno zbog loših vesti iz Iraka. Medjutim, poslednjih nekoliko nedelja, istraživanja javnog mnjenja pokazuju lagani rast Bušove popularnosti. Politički analitičar sa Univerziteta Virdžinije, Leri Sabato, kaže da javnost i dalje ima nedoumice u pogledu predsednikove politike prema Iraku, ali da ipak nije spremna da podrži brzo povlačenje američkih trupa.

«Oni ne žele da se naglo povuku tako da izgleda kao da «beže pred neprijateljem». To je fraza koju koristi Bušova administracija i ona dobro prolazi kod naroda».

Mnogi Republikanci strahuju da će izgubiti mesta u Kongresu ako se negativan stav javnosti prema Iraku održi do izbora u novembru.

Osim Iraka, važnu ulogu u novembarskim izborima moglu bi da odigraju druga pitanja uključujući opšte stanje ekonomije, kao i korupcionašku aferu koja uzima maha, a u čijem su centru nekada moćni vašingtonski lobista Džek Abramof i njegove veze sa nekoliko kongresmena iz redova obe partije.

Politički analitičar Stjuart Rotenberg razmatra kakvog će to uticaja imati na izbore.

«Izbori zavise od trenutnog raspoloženja javnosti, od toga da li ona želi promene ili je zadovoljna statusom kvo.»

Na izborima u novembru bira se svih 435 članova Predstavničkog doma kao i jedna trećina senatora. Osim toga, 36 od 50 država u tom periodu će birati i svog guvernera.

XS
SM
MD
LG