Linkovi

Buš pozvao Senat da potvrdi kandidaturu Semjuela Alita


Predsednik Buš pozvao je Senat da ubrzo potvrdi nominaciju Semjuela Alita za mesto u Vrhovnom sudu. Predsednik Buš apelovao je na Senat da što pre potvrdi nominaciju Semjuela Alita u trenutku dok Demokrate iz senatskog Odbora za pravosudje razmatraju inicijativu da se glasanje, koje bi trebalo da se održi već u utorak – odloži.

Deset Republikanaca i osam Demokrata u tom odboru u petak je završilo pretres o Alitovoj nominaciji. U redovnom obraćanju naciji putem radija, predsednik Buš izneo je pohvale na račun sudije Alita, koga je predložio za naslednika penzionisane Sandre Dej O Konor.

«Sreća je za SAD što postoji čovek njegovog intelekta i integriteta, koji je spreman za službu u Vrhovnom sudu. Sem Alito će Amerikancima dati razloga da se ponose njime».

Sandra Dej O Konor je smatrana umerenim sudijom, i često je njen glas bio preloman u presudama Vrhovnog suda. Demokrate u Senatu brine imenovanje kandidata za koga veruju da bi mogao da potkopa gradjanska prava, i pravo žena na abortus. No, predsednik Buš se ne slaže sa tom ocenom, i tvrdi da je sudija Alito pravedan čovek neopterećen predrasudama.

«Njegova biografija pokazuje striktno i pravedno tumačenje Ustava i zakona. On ne pokušava da sa svog položaja donosi zakone niti svoja lična mišljenja nameće kroz svoje odluke»

Uprkos protivljenju nekih Demokrata, oni se u svom radijskom odgovoru nisu bavili nominacijom sudije Alita. Umesto toga, senator iz Ilinoja Dik Durbin fokusirao se na problem koji Demokrate opisuju kao «kulturu korupcije», za koju kažu da je posledica petogodišnje republikanske dominacije u Kongresu. Senator Durbin kaže da ta pojava sprečava vladu u Vašingtonu da se bavi stvarnim potrebama nacije.

«Specijalni interesi moćnih korporacija utiču na teme o kojima se raspravlja, a ljudi koji nemaju svoje plaćene lobiste u suštini nemaju mnogo uticaja na odluke koje se donose.»

Demokratska stranka je pojačala napade na republikansku etiku, nakon što je uticajni vašingtonski lobista Džek Ejbramof priznao krivicu za utaju poreza i finansijske malverzacije u federalnoj istrazi u koju bi mogli biti umešani kongresni lideri iz obe stranke. Senator Durbin kaže da će pošteno rukovodstvo pomoći svim Amerikancima, i dodaje da će Demokrate predloži reformski paket u kome će se insistirati na jačanju vladine odgovornosti i sprovodjenju moralnih načela.

XS
SM
MD
LG