Linkovi

Savet bezbednosti UN podeljen oko Irana


Kineski ambasador u UN-u, Vang Guangja, izjavio je juče da bi razmatranje slučaja Irana u Savetu bezbednosti moglo da nevede Teheran da zauzme još tvrdji stav po pitanju svog nuklearnog programa.

Zabrinuti smo jer uključivanjem Saveta bezbednosti želimo da ostvarimo rešenje, ali time bismo mogli još više da iskomplikujemo situaciju...jer bi stav nekih mogao da postane još tvrdji.

Vodeće evropske zemlje pridružile su se u četvrtak SAD u zalaganju da se angažuje Savet bezbednosti. Ministri inostranih poslova Nemačke, Francuske i Britanije kažu da Iran treba izvesti pred Savet bezbednosti jer su pregovori sa vladom u Teheranu propali. Britanski ambasador u UN-u Emir Džons-Peri, izjavio je juče da takozvana trojka Evropske unije namerava da se založi za upućivanje slučaja Savetu bezbednosti kod upravnog odbora Medjuanrodne agencije za atomsku energiju, u Beču.

“Naš prvi korak će biti niz kontakata sa kolegama, a zatim sledi sastanak upravnog odbora u Beču. Od Iranaca tražimo da se povinuju onome što od njih zahteva upravni odbor agencije.”

U četvrtak je izgledalo da generalni sekretar UN-a Kofi Anan ipak gaji nadu u diplomatsko rešenje pošto je posle 40-to-minutnog razgovora sa iranskim pregovaračem Alijem Laridžanijem rekao da su Iranci i dalje zainteresovani za ”ozbiljne i konstruktivne“ pregovore. Ali, zamoljen od Glasa Amerike da pojasni tu izjavu, Anan je rekao:

“Smatram da Iranci treba da poštuju svoje obaveze prema Medjuanrodnoj atomskoj agenciji i da se pridržavaju ugovora o neširenju nuklearnog oružja. Oni mogu da insistiraju na svojim pravima, ali oni isto tako moraju da poštuju svoje obaveze.”

Rusija je juče ponovo uputila apel Iranu da obnovi moratorijum na nuklearne aktivnosti. Ruski ministar odbrane Sergej Ivanov je rekao da je potrebno uložiti svaki napor da se ova kriza reši na miriljubiv način. U medjuvremenu, rekao je on, Rusija razmatra predloge o sastanku Medjunarodne agencije za nuklearnu energiju na kojem se bi se odlučilo da li slučaj Irana treba predati Savetu bezbednosti.

XS
SM
MD
LG