Linkovi

Buš i Merkel zajedničkim snagama ubedjuju Iran da odustane od nuklearnog oružja


Predsednik Buš je izjavio da sa kancelarom Merkel i drugim evropskim saveznicima radi na tome da formulišu sledeći korak kako bi se Iran sprečio da razvije nuklearno oružje pošto su pregovori sa Teheranom prekinuti.

Posle sastanka sa nemačkim kancelarom Angelom Merkel u Beloj kući, predsednik Buš je rekao da sledeći logični korak vidi u iznošenju slučaja Iran pred Savet bezbednosti radi mogućih sankcija.

“Iran u posedu nuklearnog oružja predstavlja veliku opasnost po bezbednost u wvetu. Zemlje kao što je naša imaju obavezu da se angažuju i da zajedničkim snagama upute jedinstvenu poruku Irancima da je njihovo ponašanje -- tajni razvoj nuklearnog oružja ili korišćenje civilnog nuklearnog programa kako bi stekli sposobnost za razvoj nuklearnog oružja -- neprihvatljivo.”

Odgovarajući na pitanja novinara, kancelar Merkel je izjavila da je od kritične važnosti da iranski lideri shvate da je medjuanrodna zajednica ozbiljno rešena da spreči Teheran da se domogne nuklearnog oružja.

“Potpuno je neprihvatljivo ono što Iran u poslednje vreme govori -- osporavajući pravo Izraela na opstanak, osporavajući holokaust. Od suštinskog je značaja da EU zajedno sa SAD zauzme jedinstven stav.”

Angela Merkel je izjavila da medjunarodna zajednice svakako neće biti zastrašena zemljom kao što je Iran. Ali neizvesno je da li nemački i američki lider uživaju podršku Kine i Rusije da se Iran izvede pred Savet bezbednosti. Kina i Rusija imaju pravo veta i mogu da blokiraju svaku akciju UN-a, a kinesko ministarstvo inostranih poslovaje saopštilo da bi angažovanje Saveta bezbednosti radi mogućih sankcija moglo da iskomplikuje stvari...

Predsednik Buš i kancelar Merkel razgovarali su o nizu pitanja, uključujući Avganistan, Balkan, Irak, Bliski istok, NATO, bilateralne trgovinske odnose i borbu protiv terorizma. Kancelar Merkel je ponovvila svoje protivljenje američkom zatvoru u vojnoj bazi Gvantanamo, na Kubi, rekavši da takav zatvor ne sme i ne može da postoji na duže staze. Predsednik Buš je uzvratio da je taj zatvor neophodan u okviru širih nastojanja da se zaštiti američki narod u borbi protiv terorizma.

XS
SM
MD
LG