Linkovi

EU: Vreme da se Savet Bezbednosti UN pozabavi krizom iranskog nuklearnog programa


Evropski zvaničnici završili su svoj sastanak sporazumom da su dve godine diplomatskih pregovora oko iranskog nuklearnog programa propale. Nemački ministar inostranih poslova Frenk Valter Štajnmajer izjavio je da je Iran izgubio, kako je nazvao, važnu mogućnost, odlukom da obnovi aktivnosti u svojim postrojenjima za obogaćivanje uranijuma. Štajnmajer je rekao da će slučaj sada preći na Medjunarodnu agenciju za atomsku energiju , poslednji korak pred njegovo prenošenje u nadležnost Saveta bezbednosti Ujedinjenih Nacija zbog mogućih sankcija. On je govorio uz pomoć prevodioca.

«Danas smo odlučili da obavestimo upravni odbor Agencije za atomsku energiju o činjenici da su naši odnosi sa Iranom dospeli u bezizlazan položaj. Mi smo i dalje veoma spremni da rešavamo ovaj problem diplomatskim sredstvima u multilateralnim okvirima uz korišćenje mirnih načina za njegovo rešavanje».

Britanski ministar inostranih poslova Džek Stro izjavio je da duboko žali zbog poteza Irana.

«Nismo imali alternativu za odluku koju smo doneli - da zatražimo hitan sastanak upravnog odbora Medjunarodne agencije za atomsku energiju, i kao što smo jasno izneli, sa mogućnošću da se uključi Savet bezbednosti».

Iran tvrdi da želi nuklearnu energiju samo za mirnodopske i civilne svrhe, ali Sjedinjene Države i vodeće evropske zemlje sumnjaju da Teheran želi da razvije nuklearno oružje. Uz predstojeći sastanak Medjunarodne agencije za atomsku energiju, postoje i planovi da se zvaničnici Sjedinjenih Država, Evropske Unije, Rusije i Kine konsultuju u Londonu o iranskoj krizi, sledeće nedelje.

XS
SM
MD
LG