Linkovi

Mediš: Kosovo će biti ovogodišnji spoljnopolitički prioritet i Vašingtona i Brisela


“Kosovo će biti ovogodišnji spoljnopolitički prioritet i Vašingtona i Brisela” rekao je bivši američki funkcioner Mark Mediš u razgovoru sa kolegom Brankom Mikašinovićem.

Mediš: Lideri u Vašingtonu i Briselu vide 2006. kao presudno važnu godinu za Kosovo, Balkan i jugoistočnu Evropu. Ovo je godina u kojoj će se doneti važne strateške odluke, ne samo u Vašingtonu i Briselu, već i u Srbiji i Crnoj Gori i na Kosovu. Pitanje pred zemljama tog regiona je šta učiniti na potpunoj integraciji u Evropsku uniju i kako odbaciti regresiju u prošlost.

Glas Amerike: Da li se u Vašingtonu formuliše stav prema budućem statusu Kosova?

Mediš: Znam da je pitanje Kosova tema razgovora na veoma visokom nivou u administraciji predsednika Buša, kao i u Kongresu. Kao i o mnogim drugim pitanjima tako i o ovom postoje razlike u gledištima; medjutim ključna stvar je da je Vašington zainteresovan da pregovarački proces počne, da bude uspešan i da dovede do ostvarenja budućeg statusa, koji će biti legitiman i koji će dovesti do trajnog rešenja za tu pokrajinu, kao i za regionalni mir i stabilnost.

Glas Amerike: U kojoj meri se nadopunjuje stav moderne Evope o Kosovu sa konceptom decentralizacije na kome insistira Beograd?

Mediš: Evropa se zalaže za uspešnu budućnost Kosova i Srbije; ona se zalaže za intergarciju, multinacionalni i multikuluralni kontinent, bezbednost i prosperitet. To su univrezalne vrednosti za koje se svi progresivni ljudi bore. Iz tog razloga, Evropa se zalaže za svet bez granica i za zajedničke vrednosti i ideale, čime bi se obesnažila važnost granica. Na taj način bi se stvorila mogućnost za uspešnu trgovinu, kulturnu razmenu, slobodu kretanja i ličnu slobodu. To je evropski ideal i cilj progresivnog sveta širom regiona.

Glas Amerike: Šta bi Vašington i Brisel mogli da učine da bi ubrzali pozitivno i obostrano zadovoljavajuće rešenje kosovskog problema?

Mediš: Kontakt grupa sada saradjuje sa specijalnim izaslanikom UN o budućem statusu Kosova, finskim diplomatom Martijem Ahtisarijem, sa ciljem da se pregovarački proces ubrza na putu ka budućem statusu. To je svakako jedno od prioritetnih pitanja Vašingtona, na kome saradjuje sa Briselom. Drugi prioritet u toj saradnji je kooperacija Beograda sa Haškim tribunalom. Nedavnim hapšenjem generala Ante Gotovine zavšilo se hrvatsko poglavlje saradnje sa Haškim sudom. Sada svi očekuju da ove godine Srbija i Republika Srpska privedu kraju i svoje. Mladić i Karadžić blokiraju put pune intergracije Srbije u EU i tu prepreku treba odstraniti. I na kraju želim da ukažem da je stupanje Austrije na čelo rotirajućeg predsedništva EU u ovom kritičnom periodu dobro i za Srbe i za kosovske Albance. Austrija ima posebno razumevanje i uvid u to pitanje i na tom položaju bi mogla da odigra vrlo korisnu ulogu.

XS
SM
MD
LG