Linkovi

Buš: Pobeda kad teroristi i sadamovci više ne budu ugrožavali demokratiju u Iraku


Predsednik Buš je danas rekao da će u Iraku tokom predstojeće godine biti još nasilja, ali da on istovremeno očekuje znatan politički napredak i smanjenje američkih snaga u toj zemlji. Iz Bele kuće prenosi izveštač Glasa Amerike Skot Sterns.

Predsednik Buš je rekao da nova godina donosi nove izazove u Iraku, dok političari pokušavaju da formiraju novu vladu, a snage bezbednosti nastavljaju bitku sa pobunjenicima.

«Videćemo još žestokih borbi i videćemo još žrtava u 2006, jer neprijatelji slobode u Iraku nastavljaju da šire nasilje i razaranje. Takođe ćemo videti i napredak prema pobedi. Do nje će doći kada teroristi i sadamovci više ne budu mogli da ugroze iračku demokratiju.»

Američki predsednik je istakao da prošlomesečni parlamentarni izbori pokazuju napredovanje prema demokratiji, ali je upozorio Amerikance da budu strpljivi. On je rekao da ne bi trebalo da ih iznenadi ako Iračani naprave greške i vrate se korak nazad u pokušajima da izgrade vlast, jer irački narod i dalje prevazilazi nasleđe tridesetogodišnje diktature. Uprkos takvim preprekama, predsednik Buš je rekao da Iračani pokazuju da mogu da se udruže. Smatralo se da manjinski suniti čine glavninu pobune koja je u toku, ali se njihova izlaznost na proteklim izborima povećala, što će im dati – kako je predsednik Buš rekao – veći uticaj u sledećoj vladi.

«Važno je da se suniti koji su odbacili nasilje sada pridruže političkom procesu da bi videli koristi od mirnog učešća u vlasti. Suniti treba da nauče kako konstruktivno da iskoriste svoj uticaj u demokratskom sistemu da bi koristili svojoj zajednici i zemlji u celini. Šiiti i Kurdi treba da shvate da uspešna slobodna društva štite prava manjina od tiranije većine.»

Predsednik Buš je rekao da zemlja koja se deli na frakcije i počiva na starim nepravdama, rizikuje da ponovo sklizne u tiraniju. Na skupu američkih vojnih veterana, predsednik je istakao da su kompromis, konsenzus i podela vlasti, jedini put ka nacionalnom jedinstvu i trajnoj demokratiji. Predsednik je rekao da će se broj američkih vojnika smanjiti na predizborni nivo od 138 hiljada. Opozicione demokrate traže od predsednika da odredi jasnije rokove za povratak američkih vojnika kući. Predsednik je ukazao da će nastavljanje ovog rata imati dodatni značaj predstojećih meseci, kada počne kampanja za američke kongresne izbore u novembru. Vodi se žučna debata o ratu i predsednik je rekao da američki birači mogu da vide razliku između odgovornih i neodgovornih u toj debati.

«Oni znaju razliku između časnih kritičara koji kritikuju način na koji se odvija ovaj rat i stranačkih kritičara koji tvrde da smo dejstvovali u Iraku zbog nafte, ili zbog Izraela, ili zbog toga što smo zaveli američki narod. Oni znaju razliku između lojalne opozicije koja ukazuje na ono što je pogrešno i defetista koji odbijaju da vide da je bilo šta dobro.»

Kada vojnici čuju da političari u Vašingtonu dovode u pitanje njihovu misiju, predsednik je istakao da će to štetiti moralu. Amerika će ostati angažovana u Iraku i neće pristati na bilo šta manje od potpune pobede, zaključio je američki predsednik.

XS
SM
MD
LG