Linkovi

Konvergencija - dominantan trend na sajmu elektronike u Las Vegasu


Ovog vikenda je završen najveći godišnji svjetski sajam takozvane potrošačke elektronike, koji se tradicionalno održava u Las Vegasu. I ove godine predstavljene su hiljade novih tehloških spravica - a akcenat je, kako to komjuteraši vole da kažu, ponovo bio na konvergenciji – objedinjavanju funkcija aparata poput medijskih prijemnika, rikordera, plejera, računara, mobilnih telefona i čak – klima uređaja...

Na ovogodišnjem Sajmu potrošačke elektronike predstavljeno je oko 20 hiljada novih proizvoda. U prostoru veličine 28 fudbalskih terena sajam je, kao i obično, organizovan kao jedna ogromna prodavnica igračaka za odrasle. Brajan Kuli iz medijske kompanije Cnet kaže:

"Ovo je mjesto gdje dolazite da vidite kako će se promijeniti način na koji se zabavljamo, komuniciramo i organizujemo svoje poslove", kaže Kuli.

Među novitetima video tehnologije našli su se ove godine 261- centimetara velik, najveći plazma -TV ekran na svijetu, i mnogo manji ekran, koji se može smjestiti na retrovizor automobila.

Proizvodjači elektronike tipuju na 2006. kao godinu u kojoj će se analagni TV signali i prijemnici zamijeniti digitalnim televizorima visoke definicije - čak 3 godine prije nego analogno emitovanje bude i zvanično ukinuto u Americi.

Novi HD monitori trenutno su pokazatelj konkurentnosti na multi-milijarderskom globalnom video-digitalnom tržištu. DVD visoke definicije i Blu Ray pokazali su različite razvojne ideje kada su u pitanju nosači digitalnog videa. Viktor Macuda iz kompanije Blu Rej kaže da će tržište proglasiti pobjednika.

"Biće naravno na konzumentima da kažu posljednju riječ. Mi smo na drugoj strani uvjereni da imamo podršku industrije."

Medju najnovijim audio uređajima je i bežični telefon kojim besplatno možete obavljati međugradske i medjunarodne razgovore - putem interneta. Kris Kering iz kompanije Pionir prikazao je uređaj u kojem je kombinovan satelitski radio i MP3 plejer.

«Uređaj je revolucionarno mali... Pruža vam sve,a možete ga ponijeti gdje god želite»

Među uređajima prikazanim ove godine za najbolji mobilni telefon proglašen je Samsung ZX20. Predstavnik Samsunga Leri Hag kaže da je to aparat sa najvećom brzinom data transfera koja dostiže i nekoliko megabajta.

«Postajemo sve brži, što će vam omogućiti da preuzimate filmove i muziku... Ovaj telefon nas definitivno stavlja na mapu video i audio – internet tržišta», kaže Leri Hag.

Gigantske internet kompanije Google i Yahoo takođe žele dio tog multimedijskog kolača. Google je počinje da prodaje programe kompanije CBS i utakmioce NBA lige, koje konzumenti mogu da gledaju na svojim računarima.

Novi sistem nazvan Yahoo - Go omogućiće kupcima da mobilnim telefonom ili čak uz pomoć svog televizora- provjere svoj e-mail, razmijene fotografije i pretražuju internet.

Konvergencija je najveći trend ove godine. Gotovo sve tradicionalne elektronske kompanije nude širok spektar multifunkcionalnih uređaja koje obuhvataju ne samo različite sadržaje, već i razne tehnologije.

U San Franscisku počeo Macworld

Nakon Sajma elektronike u Las Vegasu, tradicionalno – kompanija Epl /Apple/ u San Fransisku, održava svoju poslovnu konferenciju Mekvorld /Macworld/, na kojoj prvi čovjek kompanije, Stiv Džobs, obično predstavi neku novu spravicu, koja potom osvoji svijet....

Ove godine bi to mogao da bude poboljšani video Ajpod... u utorak je inače saopšteno da je kompanija prodala čak 42 miliona svojih Ajpod MP3 plejera /Ipod/ i da je od toga profitirala čak 5.7 milijardi dolara.

Ni najveći optimisti nisu prognozirali tako dobar rezultat. Pored toga – rečeno je da je Eplova internet prodavnica – Ajtjuns /Itunes/ – do sada prodala više od 850 miliona muzičkih numera, što je skoro identična brojka zarađenoj dolarskoj vrijednosti....

XS
SM
MD
LG