Linkovi

Nova studija o zračenju menja način lečenja raka dojke


Nova pravila ukazuju da rak dojke nije samo jedna bolest, nego niz oboljenja i da različite vrste tumora zahtevaju različit tretman. Nina Rozen je imala tumor dojke veličine 5 centimetara koji je odstranjen protekle godine.

«Nisam mislila da imam bilo kakav izbor osim hemoterapije», kaže pacijentkinja.

Njen lekar je preporučio hemoterapiju. Medjutim, propratni efekti mogu da budu ozbiljna mučnina i iscrpljenost. Zato je Nina Rozen stupila u kontakt sa Institutom za rak «Dejna Farber» u Bostonu, u Masačusetsu i dobila drugo mišljenje - od lekara Erika Vinera.

«Shvatili smo da su šanse da joj se rak povrati bile u stvari veoma male i da korist od hemoterapije nije bila velika», kaže lekar.

Australijska pop pevačica Kajli Minogju se borila sa hemoterapijom prošle godine, nakon uklanjanja kancerogenog tumora dojke. Prema nekim procenama, hemoterapija pomaže samo kod 15 odsto pacijentkinja sa rakom dojke. Većini mogu da pomognu druge vrste tretmana. Ako tumor potpiruju hormoni, blaži lekovi koji blokiraju hormone, kao što je «Tamoksifen», mogli bi da budu bolja zamena za hemoterapiju. Nova pravila nalažu da se za otkrivanje raka dojke koriste i drugi testovi, koji omogućuju usmereniju terapiju, kaže lekar Liza Keri sa Univerziteta Severne Karoline.

«Mislim da nam tehnologija dopušta da posmatramo molekularnu osnovu ovih tumora i steknemo znanje o njihovim biološkim osobinama».

Ova pravila bi mogla da smanje broj žena koje primaju hemoterapiju posle operacije, dok jedno novo istraživanje pokazuje da bi mogao da se poveća broj žena koje se leče zračenjem. Prema jednom istraživanju Oksfordskog univerziteta, većina pacijentkinja sa rakom dojke mogla bi zahvaljujući zračenju da poveća šanse za preživljavanje i smanji šanse za ponovno pojavljivanje tumora. Isto istraživanje pokazuje i da je nivo smrtnosti od te bolesti opao za veoma mali procent od 5 odsto, 15 godina posle uspostavljanja dijagnoze, ali je još veliki procenat dugoročnog preživljavanja od raka dojke, pacijentkinja koji primaju različite vrste tretmana uključujući hemoterapiju i hormonsku terapiju. Svake godine se ustanovi da više od milion žena u svetu boluje od raka dojke.

XS
SM
MD
LG