Linkovi

Dojenje novorodjenčadi - važna zdravstvena dobit za majke


Dojenje novorodjenčadi dugo je važilo kao najbolji način da bebe dobiju hranljive materije koje su im najpotrebnije. Sada , nova istraživanja pokazuju da bi dojenje moglo da proizvede i važnu zdravstvenu dobit za majke. Alison Kejp doji svoju ćerku Šarlot od kako se rodila.

«Planiram da je dojim dok god budem mogla, a to je nadam se - punih godinu dana. Trudiću se do kraja.»

Ukoliko ona zaista bude dojila svoju ćerku godinu dana , mogla bi značajno da smanji sopstveni rizik da dobije dijabetes kasnije u životu, smatra doktor Alison Stjub.

«Posebno smo posmatrali žene u 15 godina nakon što su rodile svoje poslednje dete, i ustanovili smo da svaka godina dojenja smanjuje rizik od dobijanja dijabetesa za 15 odsto».

Doktor Stubi i njene kolege iz Brigam bolnice za žene u Bostonu, pratile su zdravlje i dojenje 150 hiljada žena u istraživanju koje je nedavno objavljeno u časopisu Američkog medicinskog udruženja. Studija je takodje pokazala da žene koje su isključivo hranile svoju decu majčinim mlekom, imaju mnogo više pogodnosti od žena koje su uz dojenje, svoju decu hranile i običnim mlekom i hranom. Dojenje može da utiče na smanjenje rizika od dijabetesa i zato što može da pomogne u sprečavanju gojenja.

«Žene koje doje troše oko 500 kalorija na dan, proizvodeći mleko za svoje bebe. To je isto kao da trčite četiri do pet milja dnevno.To je još jedan podsticaj ženama da doje, i to je svakako učvrstilo moju odluku da to uradim».

Za obe Alison i za Šarlot Kejp to je odluka koja bi mogla da im donese doživotnu dobit.

XS
SM
MD
LG